Tradice pečení cukroví má u nás dlouholetou tradici, ale neznamená to, že v dnešní uspěchané době je třeba napéct mnoho druhů cukroví. Pečení vánočního cukroví zůstává českou specialitou, protože české ženy vánoční cukroví nerady kupují. Linecká slepovaná kolečka však skoro nikdy v menu vánočního cukroví nechybí. Navíc při jejich vytváření uděláte radost i dětem – hravě jej zvládnou, ovšem dbejte na bezpečnost!
350 g hladké mouky, 250 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 sáček vanilinového cukru, vejce na potření, pikantní zavařenina na slepení (nejlépe rybízová), mouka na vál
Postup k vytvoření lineckého vánočního cukrovíZ mouky, másla, obou druhů cukru a žloutků vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout v chladu. Pak těsto vyválíme na pomoučeném válu na placku, formičkou z ní vykrojíme kolečka a přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení.
Do poloviny koleček ještě vypíchneme menší formičkou střed a tato kolečka potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Po vychladnutí kolečka slepíme po dvou rybízovou zavařeninou. (Víte, jak si vytvořit chutný zavařený rybíz?). Přispějte i svým receptem do naší sbírky vánočního cukroví. Čekáme na vaše recepty! Další zajímavé a také vánoční recepty Recepty na dia cukroví
Vánoční perníčky
Cukroví, kterému neodoláte
Vánočka - domácí chutná nejlépe
Bramborový salát bez kalorií
Mocca oválky s kávovou náplní