2 lžíce nastrouhaného křenu, 30 g másla, 30 g hladké mouky, ¼ l vývaru, 50 ml zakysané smetany, 1 žloutek, cukr, sůl, citrón.
Postup přípravyNa másle zlehka opražíme mouku, zalejeme vývarem, přidáme křen a krátce povaříme. Dochutíme solí, cukrem a několika kapkami citrónu. Nakonec přimícháme smetanu a žlutek. Křenová omáčka je vynikající k rybě a zveřině, hodí se ale i k jakémukoliv jinému masu.
Křenová pomazánka Ingredience250 ml smetany, 40 g polohrubé mouky, žlutek, dvě lžíce nastrouhaného křenu.
Postup přípravyVe vodní lázni smícháme smetanu s moukou, dokud směs nezhoustne. Nevaříme. Ke konci přidáme žloutek, nastrouhaný křen a kousek másla. Necháme zchladnout. Výborné na opečených toastech.
Křenový kapr Ingredience4 podkovy kapra, česnek, sůl, kmín, máslo, dvě lžíce nastrouhaného křenu, 250 ml šlehačky.
Postup přípravyPodkovičky kapra potřeme česnekem utřeným se solí a posypeme kmínem, vložíme do máslem vymazaného pekáče a na patnáct minut dáme péct do trouby. Mezitím si smícháme šlehačku s nastrouhaným křenem, touto směsí kapra zalijeme a dáme na pět minut zpátky do trouby. Pak plamen vypneme a necháme deset minut dojít. Podáváme s bramborem.
Křenové rolky s lososem Ingredience10 plátků uzeného lososa, 200 g smetanového sýra, 50 g měkkého tvarohu, 30 g strouhaného křenu, lžička hořčice, sůl, pažitka.
Postup přípravyVyšleháme sýr s tvarohem, přidáme nastouhaný křen, hořčici a špetku soli. Směsí naplníme plátky uzeného lososa, stočíme do ruličky a svážeme pažitkou. Lososa lze samozřejmě vyměnit i za levnější variantu, třeba šunku, doporučujeme však vždy uzenou - drží lépe pohromadě a je chuťově výraznější. Podáváme s opečeným toastovým chlebem nebo opečenými bagetkami.
Bramborový salát s křenem Ingredience500 g brambor, 3 větší karotky, 3 jablka, jeden středně velký celer (150 g), 200 ml zakysané smetany, 4 lžíce majonézy, 4 lžíce strouhaného křenu, sůl, pepř, vinný ocet, citrónová šťáva.
Postup přípravyBrambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Oloupaný celer a karotku uvaříme v osolené a okyselené vodě a obojí nahrubo nastrouháme a přidáme k na kostičky nakrájeným bramborům. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a taktéž nastrouháme. Zakapeme citrónovou šťávou, přidáme směs křenu, smetany a majónézy. Osolíme, opepříme a necháme v chladu uležet. Salát je výborný jako příloha k pečenému masu.
Křen - co dělat, aby dlouho vydržel Připravujeme slané toasty 3x jnakTipy na chutné předkrmy