Jak zatočit s roztoči

Roztoči, lidským okem neviditelní členovci, žijí v prachu a mnohým z nás způsobují zdravotní potíže. Ačkoliv se jich chceme zbavit, většinou jim nevědomky poskytujeme přesně takové podmínky, které potřebují k rozmnožování!
Prachovka

Alergie na prach

Existují tisíce druhů roztočů. Řekne-li se, že má někdo alergii na prach, ve skutečnosti má alergii na roztoče, které se v prachu vyskytují. Roztoči jsou členovci příbuzní klíšťatům, vidět je lze ale pouze pod mikroskopem. Dožívají se okolo 30 dnů, samice ale za svůj život naklade až stovku vajíček. Roztoči se živí plísněmi, kvasinkami a bakteriemi a milují vyšší vlhkost vzduchu a tmu, proto se jim tolik daří v peřinách a v záhybech sedaček. Prach, který je vířen vzduchem, dýcháme spolu s roztoči.

Kde najdete roztoče a jak jim „zakroutíte krkem“

Roztoči se nejvíce vyskytují v matracích, polštářích, peřinách a dekách, proto je třeba lůžkoviny často měnit za čisté a čas od času je vystavit čerstvému vzduchu (větráním – nejlépe ve velkém horku nebo naopak v mrazu). Vzhledem k tomu, že postel je díky našemu dýchání a pocení pro roztoče dostatečné vlhká a díky zahřívání tělem také teplá, je lůžko doslova líhní roztočů.

Moderní domácnost bez prachu

Jak se tedy bránit? Kupujte pokud možno přikrývky a polštáře z dutého vlákna nebo a povlečení speciálně určené pro alergiky. Přikrývky a polštáře perte minimálně jednou za tři měsíce, povlečení každý měsíc.

 

Velkým zdrojem roztočů jsou také plyšové hračky – nezapomínejte proto občas vyprat i je. Roztoči se nacházejí také v tapetách, čalouněném nábytku, v kobercích a bytových textiliích. Nejlepší je nemít koberce, závěsy a čalouněné materiály vůbec. Vhodnými náhražkami koberců jsou linolea či plovoucí podlahy, které můžete vytírat a zbavovat se tak roztočů každý den. Pokud se koberce vzdát nechcete, čas od času jej vyčistěte tzv. vodním vysavačem, určeným k hloubkovému čistění koberců. Prach utírejte na vlhko – zabráníte jeho víření a zbavíte se tak roztočů mnohem efektivněji. Moderní domácnost je čistá domácnost - tedy bez do očí bijícího prachu.

Související články

Stylové záclony a závěsy

Stylové bydlení s nádechem venkova

Bydlení podle zásad Feng shui – ložnice

Dekorativní polštářky dotvářejí útulný domov


 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies