Stylové záclony a závěsy

Záclony a závěsy dávno nemají jen funkci zastínění místnosti. Jsou také dekorativním prvkem, který dokáže ozvláštnit i zútulnit celý interiér. Víte, podle čeho záclony a závěsy vybírat?
Okno, záclona, dítě

Moderní barvy a látky pro vaše záclony a závěsy

Při výběru barev a materiálů si dávejte pozor, aby ladily s interiérem. Všeobecně platí, že do tmavého bytu pasují světlejší záclony pro celkové prosvětlení bytu, ve světlé místnosti si zase můžete dovolit barvy tmavší. Do ložnice se hodí pastelové barvy, milovníci "oldies" stylu zase uvítají kombinaci růžové a hnědé. Na mnohobarevné závěsy si můžete troufnout v bytě laděném jen v jednom nebo dvou barevných tónech. Z látek jsou moderní zejména lesklé materiály.

Výběr záclony a závěsu podle typu oken

Velká okna

K velkým a zvláště pak k francouzským oknům, které sahají až k zemi (umísťují se často jako dveře na balkon nebo na terasu) se nejvíce hodí průsvitné závěsy a záclony. Čím tmavší barvu vyberete, tím stísněnějším dojmem bude okno působit. Efektivně budou působit i vertikální žaluzie.

Malá okna

Závěsy a záclony v malém okně by měly být řešeny tak, aby do místnosti pustily co nejvíce světla. Záclony se hodí mírně nařasené, závěsy na bocích svažte mašlí.

Paneláková okna

Vůbec nejhorší záclonou v panelákovém okně je taková, která překrývá topné těleso a vytváří nevzhledný hrbol. Velmi praktické jsou římské rolety, které se stahují shora dolů. Vybírejte pravidelně řasené záclony uchycené ve stropní kolejnici.

Nepravidelná okna

Některé atypické tvary umístění záclony a závěsů znemožňují, někde by jich bylo také škoda. Proč také zakrývat zajímavé kruhové či oválné okno?

Jak změřit záclonu

Před nákupem záclony je potřeba správně změřit okno. Měřte vždy od garnýže až po místo, kde bude zakrývaná plocha končit. K této délce připočtěte 5 cm na obšití konce látky.

 

U šířky měříme taktéž podle toho, jak širokou plochu chceme zakrýt. Záclony se uvádí v rozměrech před nařasením, proto u jemných záclon znásobíme plochu okna číslem 2, u záclony z hrubšího materiálu nebo s velkým vzorem, který musí být vidět, vynásobte číslem 1,5.

Více k tématu

Plastová okna

Plastová okna a jejich údržba

Dřevěná okna – výhody i nevýhody

Okna – jak je zabezpečit

Zateplení oken na zimu

Speciální fólie na sklo


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies