Dětský koutek ve vaší zahradě

Určitě mi dáte zapravdu - i na miniaturní zahradě raději obětujeme záhon mrkve nebo cibule, jen aby zbylo místo alespoň na pískoviště pro naši ratolest. Co všechno by tedy v dětském koutku nemělo chybět a jaké jsou zásady, které bychom měli respektovat?
Dítě, jezírko

Bezpečnost především - základní pravidla

  • Základem je kvalitní trávník.
  • Místo na hraní musí mít zajištěný celodenní dohled.
  • Má být chráněno před větrem a poledním sluncem; ranní slunce ho naopak vysuší a vyhřeje.
  • Místo pro hry nemá být přesně ohraničené.
  • Brouzdaliště, bazén nebo okrasnou nádrž zakryjeme pevným poklopem nebo alespoň ochrannou sítí.
  • Hrací prostor pro mladší a starší děti by měl být oddělen.
  • Existují palisády a dlažby s ochrannými gumovými povlaky, které tlumí pády. Hrozí-li pád z výšky, nejvhodnějším podkladem je písek (vrstva 40 cm), oblázky o průměru 8-12mm nebo kůra. Následují dlažba tlumící pády, syntetický materiál, tráva, asfalt a beton.

Co by v dětském koutku nemělo chybět?

Nezapomínejme, že hrací koutek bude sloužit dětem do 12, nejdéle však do 14 let. Jde tedy o dočasnou záležitost, a s tím musíme v plánech při úpravě zahrady počítat. Pro nejmladší děti, tedy batolata - je nejbezpečnější pečlivě udržovaný trávník, na který umístíme dřevěnou ohrádku. Tu čas od času posuneme, abychom dítěti nabídli nový prostor a aby se trávník mohl zregenerovat. Pro děti, které si už samy hrají, tzn. cca od 3 let, se nabízí více možností: pískoviště, houpačka, lano ke šplhání, kolotoč, prolézačka, provazový žebřík apod.

 

Starší děti ocení i minigolf, zahradní šachy, americké kuželky (kuželky, které se porážejí zavěšenou koulí). Při dláždění zahrady můžeme z různobarevných kostek sestavit např. oblíbeného „panáka“ na skákání nebo šachovnici. Dítě může mít na zahradě svůj záhonek, o který se stará.

Jak na pískoviště?

Bez něho by prostě dětský koutek nebyl to pravé. Pustíme-li se do něj sami, je třeba mít na paměti několik zásad. Místo na pískoviště je nutné odvodnit: na vyhloubené dno navezeme drobný štěrk a na něj vrstvu písku. Na tu položíme betonové dlaždice nebo cihly. Hloubka pískoviště by měla být minimálně 80 cm, na polozapuštěné pískoviště stačí 50 cm.

 

Stěny obložíme borovicovými prkny s impregnačním nátěrem, cihlami nebo dřevěnými kůly. Pro snadnější udržení pořádku v okolí pískoviště je výhodné, aby jeho okraj byl v úrovni terénu. Tím se však nezabrání roznášení písku dále do zahrady. Pískoviště se zvýšeným okrajem omezí rozhazování písku, úklid ploch kolem něho je však obtížnější. Myslíme i na zakrytí pískoviště - buď plachtou nebo dřevěným roštem.

Dětský koutek - závěsná houpačka

Nosná konstrukce může být ze dřeva nebo kovu. Důležité je její bezpečné zapuštění do země. Zvolíme-li dřevo, spodní část sloupů impregnujeme. Hloubka pro zapuštění do země by měla být 90 cm. Na dno jámy položíme plochý kámen. Uložené sloupky obložíme menšími kameny, které zalijeme betonem. Sloupy zapuštěné do země podepřeme z obou stran vzpěrami - bez nich by se sloupy brzy začaly viklat. Vzpěry naimpregnujeme a částečně zapustíme do sloupů. Spoj zpevníme hřebíky. Vzpěry zapustíme do hloubky alespoň 50 cm.

Děti - bez vody to nejde!

Děti v každém věku ocení brouzdaliště. Doporučuje se hloubka 10 - 40 cm. Dno vybetonujeme a vyhladíme. Plocha okolo se doporučuje zpevnit, např. pomocí přenosných dřevěných roštů, abychom zamezili rozbahnění trávníku.

Zajímavé tipy

Zahrada podle znamení zvěrokruhu

Svítící květináče jako dekorace

Solární lampy - estetické a úsporné

Venkovní osvětlení - posviťte si na zahradu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies