Coton de Tulear – bavlníček

Coton de Tulear, je malé, inteligentní, přizpůsobivé a společenské psí plemeno, které si zajisté každý oblíbí. Svou přezdívku "bavlníček" získal Coton de Tulear díky své hebké srsti, podobné chmýří bavlny.

Coton de Tulear

Střípky z historie tohoto psího plemene

Coton de Tulear je psí plemeno, které pochází z ostrova Madagaskar. Kdy zde přesně vzniklo, není známo, ovšem první zmínky o malých bílých psech pocházejí ze 17. století. V době kolonizace bylo toto plemeno importováno do Francie, kde se velmi rychle stalo oblíbeným psem francouzské šlechty. Ta mu udělila titul „Královský pes". Coton de Tulear byl jako oficiální plemeno uznán v roce 1970. V součastné době je rozšířen po celém světě.

Coton de Tulear - povaha

Coton de Tulear je inteligentní, veselý, energický a hravý pes. Má stabilní povahu, je věrný, k lidem i k ostatním psům je velice družný. Dokáže se přizpůsobit jakémukoliv životnímu stylu. Pro svou velikost je velmi vhodný do městského bytu.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku 26 až 28 centimetrů (s tolerancí +/- 2 centimetry), fena má v kohoutku 23 až 25 centimetrů (s tolerancí +/- 2 centimetry).

Váha:

Pes váží v rozmezí 4 až 6 kilogramů, fena váží v rozmezí 3,5 až 5 kilogramů.

Srst a péče o ni

Srst je jedním z důležitých znaků plemene. Je velmi jemná a hebká, podobná chmýří bavlny. Nikdy není tvrdá ani drsná, je hustá, bohatá a smí být lehce zvlněná. Základní barva bílá. Jsou povoleny stopy světle šedé (směs z bílých a černých chlupů) nebo nádech plavé (směs z bílých a plavých chlupů) jsou povoleny na uších.

Srsti je potřeba věnovat zvláštní péči. Pravidelně ji kartáčujeme a rozčesáváme. Psa koupeme cca 1 až 2x za rok - častěji není potřeba, protože jeho srst má samočisticí schopnost. Zvýšenou péči věnujeme srsti v okolí zvukovodu a na tlapkách mezi polštářky, kterou pravidelně zastřihujeme.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Poměr kohoutkové výšky k celkové délce těla činí 2 : 3.

Hlava:

Hlava je krátká, při pohledu shora má trojúhelníkovitý tvar.

Krk:

Krk je svalnatý a mírně klenutý, je čistý a bez laloku, dobře posazený do ramen. Proporcionálnost krku k tělu je 1/5.

Oči:

Oči jsou kulaté, tmavé a mají živý výraz. Jsou posazené dosti daleko od sebe. Lemy očních víček jsou dobře pigmentované a jsou černě nebo hnědě zbarvené - v závislosti na zbarvení nosu.

Uši:

Uši mají trojúhelníkovitý tvar, jsou visící, nasazené vysoko na lebce, na konci tenké. Jsou pokryty bílou srstí, nebo srstí se stopami světle šedé (směs bílých a černých chlupů budí dojem světle šedé), nebo se žlutavým nádechem (směs bílých a plavých chlupů budí dojem světle plavého nádechu).

Ocas:

Ocas je nízko posazený, prodlužuje linii páteře. V klidu spadá pod úroveň hlezen a na špičce je mírně zvednutý. Při akci je nesený ve veselém zatočení přes záda.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat. Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Pes se dožívá 12-ti až 14-ti let, ale i déle.

Hravý Manchester teriér

Maltézský psík - maltezáček

West Highland White teriér

Bišonek - společenské plemeno

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies