Maltézský psík - maltezáček

Maltézský psík je trpasličí plemeno, pro něhož je charakteristická hustá, zářivě lesklá a velmi dlouhá srst. Je milý, přítulný, veselý a oddaný svému pánovi, kterého si dokáže zamilovat.

Maltézský psík (Foto: kuTTitelka)

Maltézský psík a jeho původ

Maltézský psík je velmi staré plemeno – je pokládán za vůbec nejstarší evropské trpasličí plemeno, za jehož prakolébku se pokládá Středozemní moře.

Nejstarší písemné zmínky o maltezáčkovi jsou z doby řeckého a římského písemnictví a poskytují první skutečné informace o existenci tohoto malého, dlouhosrstého psa.

Charakteristika a povahové rysy maltezáčka

Maltezáček je malý pes, s protaženým trupem, který je pokryt velmi dlouhým, bílým vlasovým pokryvem. Pro toto plemeno je charakteristické hrdé a noblesní držení hlavy.

Povahové rysy maltézáčka se dají přirovnat k plemenu Kavalír King Charles španěl

Povaha maltézských psíků je živá, veselá a velmi laskavá. Jsou to přizpůsobiví a velice společenští psi, zároveň však poměrně přecitlivělí. Maltezáček miluje svého pána, kterému je věrný a oddaný.

Maltezáček a jeho výška, váha, srst

Průměrná výška maltézského psíka se pohybuje v rozmezí 20 – 25 centimetrů. Váha je úměrná výšce, tedy v rozmezí 3 – 4 kilogramy.

Maltézáček patří mezi malá psí plemena

Srst maltézáčků je hustá, zářivě lesklá, hedvábné struktury, těžce padající k zemi. Po celém těle je velmi dlouhá (přesahuje výšku maltézského psíka).

Maltézský psík a péče o srst

Na péči je srst maltézského psíka velmi náročná, ale nelíná. Nutností je, každý den ji pročesávat, kartáčovat a taky pravidelně mýt.

O pročesávání a kartáčování více v článku, kterému jsme se nedávno věnovali - rady veterináře, jak pečovat o srst pejsků různých plemen

Pohyb maltézského psíka

Chůze a pohyb maltézského psíka je lehký, volný s krátkými, ale velmi rychlými kroky v klusu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies