Chovatelka.cz

Zubní kaz trápí i psy

Kateřina Řehořová
U psů se nevyskytuje zubní kaz často, pokud se ovšem objeví, jsou postiženy především stoličky nebo špičáky. Kaz se projeví poškozením skloviny, postupně pak dochází k prohlubování procesu a infekci bakteriemi. U psa může dojít i k předčasné ztrátě zubů.
Zubní kaz u psů U psů se nevyskytuje zubní kaz často, pokud se ovšem objeví, jsou postiženy především stoličky nebo špičáky. Kaz se projeví poškozením skloviny, postupně pak dochází k prohlubování procesu a infekci bakteriemi. U psa může dojít k předčasné ztrátě zubů.
Zubní kaz – vznik a vývoj zubního kazu Příčinou zubního kazu je zubní plak. Zubní plak se tvoří na povrchu zubu, který obsahuje bakterie, zbytky krmiva, mucin, epiteliální buňky z dutiny ústní atd. Organické kyseliny, které zde vznikají se zúčastňují rozkladných procesů v tomto místě, rozpouštějí a poškozují spolu s enzymy sklovinu zubu.
Nakoukněte do naší rubriky Zdraví zvířat. Zubní kaz – příčiny Příčinami vzniku zubního kazu mohou být:
nedostatečný vývoj skloviny
poruchy metabolismu
poruchy činnosti žláz s vnitřní sekrecí
přítomnost mikroorganismů v dutině ústní
přítomnost zbytků krmiva
abrase (otěr) skloviny
Zubní kaz – jak poznáme že náš pes má zubní kaz? U psa se objevuje nadměrný zápach z dutiny ústní, neochotně přijímá potravu. Při silném poškození zubní skloviny dochází k rozkladu zuboviny a zub vypadne.
Zubní kaz – prevence zubního kazu u psů Ve specializovaných prodejnách jsou k dostání žvýkačky nebo speciální žvýkací pamlsky, které zabraňují tvorbě zubního povlaku a zubního kamene. Na péči o chrup je zapotřebí psa navykat již od štěněčího věku. Chrup kontrolujte svému psovi pravidelně jednou za měsíc, a pokud objevíte zubní kámen, nechte jej veterinárním lékařem odstranit.
Zubní kaz - i zuby psů potřebují vyčistit K čištění používejte výhradně takové pomůcky, které jsou určeny pro psy.
Psovi opatrně otevřete tlamu a zuby čistěte ze všech stran, největší pozornosti věnujte okolí dásní, na kterých se vytváří zubní kámen.
K čištění můžete použít zubní kartáček, později vám možná bude lépe vyhovovat speciální psí zubní kartáček, který si nasadíte na prst.
Zuby čistěte velmi opatrně, použijte speciální psí pastu, která neobsahuje velké množství flóru.
Vyplachovat psovi tlamu není zapotřebí.
Pokud nemáte s čištěním zubů u psa žádné zkušenosti, poraďte se s veterinárním lékařem.

Hodnocení: 3.5

Počet: 2

Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.