Chovatelka.cz

Zavlažování v moderní zahradě

Kateřina Řehořová

Jaký typ zavlažování je vhodnější do vaší moderní zahrady? Je lepší automatické zavlažování a nebo kapková závlaha? Oba dva typy zavlažování vám ušetří čas a dodají rostlinám potřebnou dávku vody.

Automatické zavlažování

Automatické zavlažování (například trávníku) ušetří nejen váš čas, ale také značné množství vody. Velkou výhodou tohoto typů zavlažování je, že rostliny dostávají pravidelnou a přesnou zálivku zrovna tehdy, kdy ji potřebují. O úsporu vody se starají přesně nastavené postřikovače a čidlo dešťových srážek. V době přírodního deště se čidlo uvede do chodu (reaguje na množství srážek a jejich vydatnost) a závlaha je dočasně blokována. Po skončení deště začne čidlo dešťových srážek v závislosti na počasí vysychat a systém je ve správnou chvíli opět automaticky uveden do chodu.

Kapková závlaha

Kapková závlaha je využívána nejen u polních plodin, ale také ve sklenících a foliovnících. Je velmi vhodná pro okurky, rajčata nebo papriky. Údržba kapkové závlahy je velice prostá a prakticky se omezuje jen na občasnou kontrolu filtrů a sítek v jednotlivých postřikovačích. Nevýhodou kapkové závlahy je především její pořizovací cena a vysoká cena hnojiv, které jsou do ní vhodné.

Výhody kapkové závlahy velká úspora závlahové vody možnost operativně měnit závlahový režim vzhledem ke klimatickým podmínkám možnost efektivně dávkovat hnojiva přímo k rostlinám snadná možnost automatizace celého systému závlahy velká úspora pracovních sil rostliny mají pravidelný příjem vody

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.