Chovatelka.cz

Zařizujeme koupelnu pro seniory a tělesně postižené

Ivana Dachary

Vlézt si do vany nebo pod sprchu nám připadá jako nejpřirozenější věc na světě. Pro seniory nebo tělesně postižené se však může jednat o úkon, který zvládnou jen s velkým vypětím nebo s cizí pomocí. Pojďme se podívat, jak jim péči o osobní hygienu ulehčit.

Nezbytné vybavení

Při rekonstrukci stávající koupelny by základem měla být madla, a to jak vanová, tak sprchová a také vedle toalety - usnadní pohyb i osobní hygienu.

Neobejdete se bez vanových a sprchových sedátek. Existuje celá škála nabídky - sedátka s opěradlem, výklopná sedátka na zeď, popř. nastavitelná sedátka.

U WC zvolíme přímo typy určené pro seniory a invalidy, které svou výškou (cca kolem 48-50 cm) lépe splňují požadavky na bezpečí a pohodlí.

Odstraníme z koupelny i toalety různé koberečky, naopak zvolíme protiskluzovou dlažbu. Pamatujeme i na protiskluzovou úpravu vnitřku vany a sprchového koutu.

Speciální sanita

Na trhu existují speciální vany s bočními dvířky, která se dají otevřít a zavřít, a senior tak pohodlně vstoupí dovnitř, aniž by musel překonávat jakoukoli bariéru.

Pohybuje-li se člověk na vozíku, doporučuje se zvolit umyvadlo s vykrojeným okrajem a polohovatelné zrcadlo, které lze nastavit podle potřeb uživatele.

Některé firmy specializující se na sanitární keramiku nabízejí i polohovatelná umyvadla a toalety (výšku lze posunout až o 30 cm), což jistě ocení nejen senioři, ale i rodiny s malými dětmi.

Pomoc při pádu

Někdy se stane, že osaměle žijící senior nebo handicapovaný v koupelně upadne a nemůže se dovolat pomoci nebo se sám zvednout. Designér Haishan Deng speciálně pro ně vyvinul kliku Help Lock, která funguje na následujícím principu: Navolíte maximální dobu vašeho pobytu v koupelně (např. 20 minut) a zadáte telefonní číslo, na které bude v případě nouze automaticky zavoláno. Pokud do naprogramované doby neotevřete dveře, spustí se alarm. Jestliže alarm není do 30 sekund deaktivován, systém zavolá na číslo, které jste předtím zadali - třeba sousedům nebo na tísňovou linku.

Dalším řešením, které v případě pádu může zachránit život, jsou detektory pádu nebo GSM alarm.

Další bezpečnostní pravidla Systematicky vypínejte všechny elektrické přístroje v koupelně. Pořiďte si do koupelny lékárničku - tak budete najisto vědět, kde je materiál a léky nutné pro první pomoc. Lepší než zámek na klíč je západka, která jde vpřípadě potřeby (pád, nevolnost) rychle odstranit. Dvířka sprchy, koupelny nebo toalety by se měla otevírat směrem ven, aby bylo možno okamžitě vyjít vpřípadě nevolnosti. Na termostatu bojleru navolte maximální teplotu vody (např. 50 °C). Vhodné jsou pákové senzorické baterie s přednastavenou teplotou vody. Na internetu se dá sehnat také indikátor teploty vody, který se nainstaluje rovnou na vodovodní baterii. Indikátor vypadá jako široký kroužek se šroubovacím uzávěrem, jehož barva se mění podle teploty vody - od tmavě modré po růžovou, když voda přesáhne 32 °C. Růžová barva na indikátoru vydrží tak dlouho, dokud vytékající voda nedosáhne nižší teploty. Kromě toho, že zabraňuje popálení seniorů i dětí, také pomáhá snižovat spotřebu vody.

Hodnocení: 3.7

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.