Chovatelka.cz

Zahradní krby - jak si postavit zahradní krb?

Kateřina Řehořová
Chcete si svojí zahrádku zpestřit například originálním zahradním krbem? Zde naleznete návod jak si postavit jednoduchý,praktický a velmi elegantní zahradní krb během pár dní.
Zahradní krby - jak si postavit zahradní krb?
Chcete si svojí zahrádku zpestřit zahradním krbem? Zde naleznete návod jak si postavit jednoduchý a velmi elegantní zahradní krb během pár dní.
Zahradní krb – základ Nejprve vykopeme 10 cm hlubokou díru o rozměrech 120 x 80 cm, v níž uděláme z betonu základovou desku o síle 8 cm. Není nutné dávat ani armovací dráty, protože celý krb bude poměrně lehký.
Zahradní krby – postup Za dva až tři dny, když beton dostatečně vyschne, začneme vyzdívat samotný krb. Stavíme do tvaru písmene U, přední strana zůstane otevřená. Používáme bílé pískovápenné cihly. Postavíme čtyři řady cihel.
Změříme si vnější okraje půdorysu krbu a podle těchto rozměrů zhotovíme bednění. Bednění položíme na rovnou plochu a dáme pod něj igelit. Vzniklou formu vylijeme betonem v poměru jeden díl cementu ku třem dílům písku a do betonu vtlačíme několik drátů, které poslouží jako armatura a desku zpevní.
Po zaschnutí - opět asi za tři dny - bednění odstraníme, desku opatrně přeneseme a položíme na vyzděnou spodní část krbu. Vzhledem k velké hmotnosti desky není třeba pod ni dávat maltu.
Na desku postavíme obvyklým způsobem další dvě řady cihel, na které přijde další betonová deska. Zhotovíme ji obdobně jako tu předešlou, ovšem rozměry by měly být větší zhruba o 15 cm na každé straně.
Tento přesah nám později poslouží jako odkládací plocha. Doprostřed této desky je nutné udělat rošt, kterým bude do krbu přiváděn vzduch pod topeniště a bude tudy také propadávat popel.
Zhotovíme si další malé bednění, které dáme doprostřed desky, aby vznikl otvor. Aby rošt v otvoru dobře držel, uděláme vnitřní bednění menší, než je rošt, a navíc trochu nižší, vznikne hrana, o kterou se rošt opře.
Desku i s roštěm položíme na cihlový korpus. Na ni přistavíme zbylé řady cihel, bude jich asi sedm. Protože by se bílé cihly žárem rozpadaly, je třeba vnitřek krbu - budoucí ohniště - obložit šamotovými cihlami.
Lze to udělat například tak, že bílé cihly přeřízneme kotoučem na řezání kamene po délce napůl a místo druhé půlky použijeme šamotové cihly na výšku, čímž dosáhneme stejné šíře cihly.
Šamotové cihly spojujeme šamotovou směsí. Prodává se už hotová a pouze se rozdělává s vodou. Takto postupujeme u pěti řad, zbylé dvě řady vyzdíme celými bílými cihlami, ty nám korpus tzv. svážou.
Při stavbě musíme pamatovat také na držáky, které budou podpírat mřížku, na níž budeme opékat. Vložíme je v odpovídajících vzdálenostech do šamotové směsi mezi cihly.
Do poslední řady cihel umístíme držáky z páskové oceli, které budou držet plechový komín. Vršek krbu, tedy komínový kryt topeniště, zhotovíme z pozinkovaného plechu o síle 0,5 mm. Lze samozřejmě použít i plech měděný nebo hliníkový, ty jsou však podstatně dražší.
Nejprve si uděláme náčrtek a podle něj pak nastřiháme plech. Hrany si naohýbáme přes dřevěnou lať.
Plech na krajích spojíme nýty. Hotový komín ze stran přišroubujeme k držákům.
Kryt komínu zhotovíme z plechového obdélníku, který ohneme do oblouku. Konečnou úpravu krbu uděláme podle okolí.

Hodnocení: 3.0

Počet: 2

Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.