Chovatelka.cz

Zahrada - vláha je důležitá

allka allka
Letošní letní měsíce jsou obzvláště teplé a tak zahrádce se nedostává dostatek vláhy. Jak dodat zahrádce tu správnou míru vláhy? I zavlažování se řídí určitými pravidly, které je třeba dodržovat.
Zahrada – vláha je důležitá Mnoho slunce může být také na obtíž. Namísto zeleného trávníku tak můžeme nalézat spálená místa od slunce a rostliny klopí listy…
Zahrada a palčivé slunce Sluneční žár slunečních paprsků je opravdu spalující, a tak nemůžeme spoléhat jen na matku přírodu, že si poradí sama. Na nás zůstává, abychom dodali rostlinám dostatečnou vláhu pomocí zálivky. Jak konkrétně zavlažovat trávník se dozvíte zde.
Zahrada – rostliny musíme na horko připravit Vláhu rostlin můžeme určitým způsobem rostlinám dodat na jaře, když provádíme výsev či výsadbu.
Rostliny vsazujeme do vlhké půdy a dále zeminu můžeme pokrýt vrstvou rašeliny, drcené stromové kůry nebo kompostem. Tato tzv. mulčovací směs zabraňuje tomu, aby se půda v horkých dnech přehřívala, dodává živiny a omezuje růst plevele.
Do půdy můžeme přidat také přiměřené množství organické hmoty, která nám pomůže absorbovat vláhu a udržet ji delší dobu. Zahrada a zalévání V případě dlouhotrvajících veder trpí některé rostliny více než jiné. Jedná se zejména o rostliny, které byly vysazené před několika týdny. Suchem trpí také rostliny v nádobách, popínavky, trvalky, keře a stromy, které nejsou starší víc než dva roky. Sucho vadí téměř všem rostlinám, ale díky hluboce rozprostřeným kořenům odolávají náporu žhavých dní lépe vzrostlé stromy a keře.
Zahrada – i zalévání má svůj čas Zalévání nelze dělat bezmyšlenkovitě. Každá rostlina potřebuje jinou vláhu, jiný způsob zalévání a jiné množství vody.
Neopomenutelná je také doba, kdy zaléváme. Obecně se dá říci, že bychom měli zalévat buď brzy ráno, nebo pozdě večer, kdy slunce tolik nepálí.
Pokud je půda vysušená i ve spodních vrstvách je nutné dodat rostlinám zálivku.
Zahrada – nestačí jen kropit Pokud patříte k zahrádkářům, kteří každý den vyběhnou na zahrádku a konví kropí všechno zelené, neděláte dobře. Rostliny neocení jen povrchové kropení, ale vydatnou zálivku (třeba až po několika dnech).
Malé množství vody se rychle odpaří a nedostane se ke kořenům.
Zahrada – jak zavlažovat Osázené velké plochy zavlažujeme plošně pomocí hadice s vhodnými nástavci.
Lze si pořídit i automatické postřikovače, které rozstřikují vodu rovnoměrně v určitých intervalech.
Voda se nedostává až ke kořenům, ale půda je na povrchu jen vlhká.
Menší počet vysázených rostlin je třeba zalévat intenzivněji proudem vody.
Postačí konev bez rozprašovací trubice nebo hadice s řadou otvorů.
Proud vody však nesmí být příliš silný a rychlý, aby se nevyplavila půda z kořenů.
Množství vody záleží na velikosti jednotlivého keře či stromu.
Ideální je k zalévání i dešťová voda.
Zahrada – jak na vlhkost Aby rostliny netrpěly nedostatkem vláhy je dobré už při výsadbě brát v potaz rostliny, které vyžadují suchá nebo vlhká místa. Suchomilné rostliny pak nevysazujeme na vlhká místa apod.
Půda, která je bohatá na humus a živiny zadržuje více vody (pomůže mulčování a kompost).

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.