Chovatelka.cz

Zahrada v červenci - jakou péči potřebuje?

Rita Jaroszová

V tomto měsíci vrcholí léto a obvykle je nejtepleji. Červenec je měsíc sklizně, zahrada hraje mnoha barvami a užíváme si dlouhých teplých večerů. Občas se sice přihlásí ke slovu nějaká ta bouřka, což v těchto vedrech rostlinám prospívá. Zvlášť v červenci potřebují dostatečnou zálivku a výživu, jinak se krásných květů a bohaté úrody nedočkáte.

 

Péče o okrasné rostliny

 

Letničky září v mnoha barvách. Záhony zdobí mnoho trvalek a celá zahrada omamně voní. Okrasné rostlinky ale zalévejte raději v podvečer. Když je budete zalévat ráno, sluneční paprsky mohou rostlinku popálit skrze kapky vody. U letniček, růží a trvalek nezapomeňte pravidelně odstraňovat odkvetlé květy. Ty totiž rostlinku zbytečně vysilují. Záhony si zaslouží, abyste se pravidelně starali o jejich odplevelení. Vysoké trsy trvalek zase žádají pevnou oporu, tak se o to řádně postarejte.

 

Ovocná zahrada - nastal čas sklizně

 

V tomto měsíci už jen dokončujeme sklizeň rybízu, malin, pozdních třešní, višní a také angreštu. Není nic lepšího než domácí džem, marmeláda nebo šťáva. Pokud máte velkou úrodu, můžete si je i zavařit. Ušetříte tak za nákup drahých kompotů a navíc přesně víte, co jste tam dali, což je zárukou kvality. Koncem července budou dozrávat letní jablka, hrušky, broskve, švestky, ostružiny a meruňky. Větve se mohou pod náporem těžkých plodů lámat, tak jim poskytněte nějakou oporu.

 

Několik rad na závěr

 

Pokud vám již některé maliníky doplodily, můžete jejich výhony seříznout. Řez by měl být radikální, ponechte jen malou část nad zemí. Je ideální doba na sběr a sušení bylinek. Dokud ještě nekvetou, najdete v nich nejvíce vonných látek. Zbavte se zbytečných výhonů rajčat. Vylomte je a přivažte rajčata k oporám. Také je nezapomínejte pravidelně zalévat, protože rajčata jsou obzvlášť žíznivé - hlavně keříčková. Když na ně zapomenete, plody vám přeschnou a popraskají. Pokojové květiny i ty na záhonech pravidelně hnojte, teď potřebují nejvíce živin. Pokud je příliš velké sucho, nesekejte trávník příliš na krátko. Jinak hrozí, že přeschne. To pak poznáte podle ostrůvků suchých míst.

 

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.