I přesto, že funkci kuchyňských dřezů s postupem času přebírají myčky nádobí, podle různých statistik stojíme u dřezu až dvě třetiny času stráveného v kuchyni. Dřez totiž nevyužíváme jen k mytí nádobí, ale také při přípravě jídla, omýváme různé potraviny, sléváme horkou vodu z vařených brambor, těstovin a dalších jídel. Především si v kuchyňském dřezu neustále umýváme ruce. Kuchyňský dřez není pouze pracovním místem v kuchyni, významně se totiž podílí na celkovém designu kuchyňské linky.
Výběr tvaru dřezuTvar dřezu lze zvolit podle celkového vzhledu kuchyně, ale také podle velikosti kuchyně. Funkce dřezu je ovlivněna délkou jeho úhlopříčky, měla by umožnit pohodlnou manipulaci s nádobím a potravinami. Pro malou kuchyň je vhodný malý kruhový nebo čtvercový dřez bez odkapávače.
Vhodný je výběr dřezu pokrytého dřevěněnou nebo skleněnou deskou ke krájení potravin. Deska je zasunutá v lištách, posouvací prkénko rozšíří pracovní plochu, je vhodné i z hygienického a bezpečnostního hlediska.
Do prostornější kuchyně můžeme zvolit dřez s odkapávačem či drátěným košíkem pro odkládaní nádobí a potravin. Jestliže máme k dispozici opravdu velký prostor, lze využít dřez atypického tvaru, dvojdřez, trojdřez s odkapávačem a další kombinace.
K nejoblíbenější atypickým tvarům patří půlkruhové dřezy, čtvercové dřezy s kulatými rohy, elipsy, ovály, které mají paprskovitě drážkovanou odkapávací plochu. Tyto dřezy mají jednu nevýhodu, jejich instalace je náročná. Rameno otočné vodovodní baterie musí sloužit pro všechny části dřezu.
Volba vhodného materiáluNejčastějším a nejoblíbenějším materiálem je nerez, můžeme se setkat i s dalšími materiály jako je granit, smalt, glazovaná keramika, plast a kompozity. Každý z těchto materiálů má určité výhody a nevýhody, které jsou uvedeny v následující tabulce.
Materiál Výhody Nevýhody granit
odolnost vůči vysokým teplotám
cena
není potřeba dřez leštit
vysoká hmotnost
odolnost proti nárazům
nanasákavají
odolnost vůči barvícím látkám
brání množení bakterií
nereznepodléhá korozi
hlučnost
odolnost vůči povrchovému poškození
riziko mechanického poškození
odolnost vůči vysokým teplotám
častá údržba
pružnost
snadná údržba
smaltnízká cena
riziko povrchového porušení
plastvelká škála barev
riziko povrchového porušení
glazovaná keramikavelká škála barev
křehkost materiálu
odolnost barvy
snadná údržba
pevnost
odolnost vůči mechanickému poškození
kompozitytrvanlivost
vysoká cena
snadná údržba
výskyt falzifikátů
neporéznost
homogenita materiálu
odolnost vůči mechanickému poškození
odolnost vůči vysokým teplotám
odolnost vůči barvícím látkám
Umístění dřezuVýška umístění dřezu je velice důležitá. Kuchyňský dřez by měl být umístěn o něco výše, než je kuchyňská linka - tak abychom nemyli nádobí v předklonu. Výška je optimální, pokud spustíme ruce na dno dřezu z rovného postoje.
Na velikosti dřezu záležíDřez menší velikosti bude stačit, jestliže je domácnost vybavena myčkou nádobí. S velikostí souvisí tloušťka dřezu. Nekupujte dřez, který má tloušťku materiálu pod 0,8 milimetrů a hloubku nepřesahující 19 - 25 centimetrů, jinak by dostatečně nechránil kuchyňskou linku a podlahu od stříkající vody.
Významný kritériem při volbě dřezu je také velikost odtokového otvoru, kvalitní dřez by měl mít sítkový odtokový ventil s průměrem 115 milimetrů. Doporučuje se odtokový otvor napojit na drtič odpadků.
Při koupi kuchyňského dřezu zbytečně nešetřete, mějte na mysli životnost dřezu. Pokud je dřez opravdu kvalitní máte na dlouhou dobu vystaráno.