Mouku, cukr, prášek do perníku a jedlou sodu prosajeme na vál, promícháme a vytvoříme hromádku. V hromádce sypkých ingrediencí uděláme důlek, do kterého rozklepneme první vejce. Přidáme také med a rum (tuzemský je nejlepší). Vypracujeme tuhé těsto (ručně, zpočátku prsty, pak dlaní). Těsto rozválíme na plát asi silný 2-3 milimetry a vykrajujeme tvary, které klademe na mírně vymaštěný plech. Před vložením do trouby potřeme perníčky vlažnou vodou. Velikonoční perníčky pečeme při 170°C dozlatova asi 10-15 minut. Po vyjmutí z trouby ihned ještě horké perníčky potřeme vejcem rozšlehaném v mléce. Poté necháme na plechu vychladnout. Poté perníčky zdobíme cukrářskou polevou.
Cukrářská poleva na perníčky1 bílek 150 gramů moučkového cukru lžička solamylu nebo jiného škrobu Postup
V míse utřete bílek s práškovým, třikrát prosátým cukrem. Přidejte lžičku škrobu a třete tak dlouho, až bude poleva hustá.
Perníky nejčastěji zdobíme mandlemi a bílou polevou, můžeme však použít i polevu barevnou. Tu si jednoduše připravíme tak, že do základní bílé polevy přidáme trochu cukrářské potravinářské barvy smíchané s kapkou vody. Pokud nám tím poleva zřídne, přisypeme trochu cukru. Polevu vlijeme do papírových kornoutků nebo mikrotenových sáčků s ustřihnutým růžkem. Můžeme zdobit.