Chovatelka.cz

Velikonoční jidáše

Kateřina Řehořová

Jidáše jsou velmi oblíbené velikonoční pečivo, které je známo již po několik staletí. Velikonoční jidáše se tradičně podávají čerstvé a ještě lépe s medem. Recept v článku...

Velikonoční jidáše - potřebné ingredience 500 g polohrubé mouky 100 g másla 1/4 litru mléka 50 droždí 100 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr 2 žloutky strouhaná citrónová kůra trocha soli 50 g sekaných loupaných mandlí na posypání 1 bílek na potření těsta Jidáše - postup přípravy

Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vypichujeme kolečka. Přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout. Rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka a posypeme mandlemi. (pokud nemáte rádi mandle, stačí jidáše po upečení obalit v moučkovém cukru). V předehřáté troubě upečeme velikonoční jidáše dorůžova. Jidáše se tradičně podávají čerstvé a s medem.

Hodnocení: 3.0

Počet: 2

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.