Chovatelka.cz

Vaříme v páře

Kateřina Řehořová

Vaření v páře je považováno za nezdravější způsob přípravy pokrmů. Pokud chcete pro své zdraví udělat něco dobrého, rozhodně se naučte vařit v páře.Vše potřebné se dozvíte právě zde.

Proč vařit v páře?

Vaření v páře je nejlepším způsobem přípravy pokrmů. Nejen, že si potraviny zachovají veškeré nutriční hodnoty, navíc zůstává intenzivní i jejich chuť a barva. Díky rychlému zatažení pórů na povrchu se maximalizuje uchování vitamínů i minerálů, také je minimalizováno jejich vyluhování.

Příprava jídla v páře nevyžaduje použití tuku, koření ani soli, tak je navíc zajištěna lehká stravitelnost jednotlivých pokrmů. Další výhodou je, že se pokrmy připravené v páře nepřipalují a ani neosychají (například těstoviny). Podstatné je také snížení času a nákladů na vaření, takže můžete mít dobrý pocit z toho, že vaříte ekonomicky.

Co vše můžeme v páře vařit?

V páře si můžete připravit jakýkoliv pokrm, od polévky přes maso, pokrmy z ryb, zeleninu, ovoce, vegetariánská jídla, knedlíky, rýži až po dezerty. V takzvaných parních troubách můžete připravovat masitý pokrm i dezert zároveň. Nemusíte se přitom bát, že by jídlo vzájemně načichlo. V parní troubě se vůně ani chutě nemísí.

Jak vařit v parní troubě - cenné rady nejen pro začátečníky Pro vaření v páře jsou vhodné potraviny nejvyšší kvality. Při koupi potravin určených pro úpravu v páře se snažte dbát i na správnou velikost. Důležité je, aby se potraviny vešly do napařovací nádoby, ideálně aby byly stejně velké (například brambory i kousky masa). Podle velikosti a síly kousků potravin se bude lišit čas vaření. Při vaření nezvedejte pokličku parní nádoby příliš často, tak zbytečně uniká pára a prodlužuje se čas přípravy. Při delší době přípravy jednotlivých pokrmů nezapomeňte do nádoby dolévat určité množství vody. Nedávejte do napařovacích nádob příliš mnoho potravin, zajistíte tak lepší cirkulaci páry v nádobě. Pro přípravu masa, drůbeže a ryb používejte speciálně upravené rošty. Všechny ryby, drůbež a maso musí být před vložením do páry úplně rozmrzlé. Jedinou výjimkou je zamrazená zelenina, kterou lze neprudko vařit v páře. Doba varu je závislá na druhu potraviny. Pokrmy je nejlepší dochucovat čerstvými bylinkami, česnekem, cibulí, plátky citrónu a nebo pomeranče. Vaříme v páře - jak na to…

Při vaření ve speciálních parních troubách není potřeba s připravovaným pokrmem manipulovat, potraviny pouze naskládáte do varných košů a ochutíte. Nálevkou doplníte do příslušné nádoby vodu, nastavíte délku vaření a spustíte.

Jídlo se připravuje při stejné teplotě (pára vzniká vždy při 100 °C). Důležté je, nastavit vhodnou délku vaření podle připravovaného jídla. Na ukončení procesu vaření vás upozorní časový spínač. Bezpečné vaření vám také zaručí silikonové držáky na parních koších.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.