Chovatelka.cz

Vánoční cukroví - existují i zdravější variace

Rita Jaroszová

Abyste si i přes vánoční svátky uhlídali svou štíhlou linii, můžete si napéct zdravější a odlehčené cukroví. Je to ideální řešení, jak si o Vánocích dopřát i nějakou tu sladkost a přitom netrpět výčitkami svědomí.

 

Vyzkoušejte švestkové kuličky s mákem (cca 18 kuliček)

 

Mák - 100 g (+ na obalení) Sušené švestky - 100 g Skořice - ½ lžičky Citronová šťáva - 1 lžička

 

Sušené švestky přelijte vroucí vodou a chvíli je v ní nechte. Než vám švestky změknou, rozemelte mák nebo si již kupte mletý a přimíchejte k němu skořici. Slijte vodu ze švestek a rozmixujte je s mákem a citronovou šťávou. Mixujte tak dlouho, abyste vytvořili hladkou směs.

 

Vložte do lednice a nechte vychladnout. Potom můžete tvarovat malé kuličky, které následně obalíte v máku. Pokud máte rádi sladší cukroví, můžete do nich přidat malé množství medu či javorového sirupu. Budete ale pak muset použít více máku. Také vám můžeme doporučit holandské kakao (2 lžíce) a kapku rumu.

 

Celozrnné ořechovo-jablečné sušenky (cca 2 plechy sušenek)

 

Celozrnná mouka - 250 g Ořechy - 100 g Semínka - 100 g (můžete si vybrat jakákoli, dle vaší chuti, ale doporučujeme slunečnicová semínka) Jablko - 1 ks (velké) Med - 4 lžíce Olivový olej - 4 lžíce Vaječný bílek - 4 ks Sůl - 1 špetka

 

Nejprve vyšlehejte tuhý sníh z bílků a soli. Semínka a ořechy důkladně rozmixujte a přidejte k nim najemno nastrouhané jablíčko. Vmíchejte med, olej a celozrnnou mouku. Poté můžete po částech přidat i vyšlehaný sníh. Pak už jen stačí tvořit hrudky pomocí navlhčené lžičky. Na plech vyložený pečícím papírem skládejte hrudky vedle sebe a dejte péct na 170 °C přibližně na 15 minut.

 

Kuličky plněné višněmi (cca 40 ks)

 

Kulaté piškoty - 200 g Voda - 100 ml Moučkový cukr - 100 g Nakládané višně - 300 g (kompot) Nálev z kompotu - 100 ml Máslo - 50 g Kakao - 30 g Rum - 4 lžíce Vlašské ořechy - 50 g Kokos - 100 g (na obalení)

 

Piškoty si rozemelte najemno. Pak nasypte cukr do vody a nechte vařit na mírném ohni minimálně 5 minut. Odstavte a nechte vychladnout. Poté do vody přilijte i nálev z višní. Nyní smíchejte máslo s kakaem a rumem tak, aby vám vznikla jemná pěna. Přidejte do ní nastrouhané ořechy, rozdrcené piškoty a celou směs zřeďte cukrovo-višňovým nálevem.

 

Zpracujte ze směsi pevnou hmotu, která zároveň musí zůstat trochu pružná, abyste s ní mohli dále pracovat. Podle potřeby tedy přidejte piškoty nebo nálev k zahuštění či zředění hmoty. Nakonec hmotu rozdělte na malé kousky a do každého z nich pak zabalte 1 višni. V dlaních pak vytvořte kuličky a obalte v kokosu.

 

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.