Chovatelka.cz

Vaječné omelety

Rita Jaroszová

Omelety jsou vynikajícím pokrmem, který připravíte během několika minut. Udělejte si k snídani nebo jako rychlovku na večeři krásně nadýchaná vajíčka. Existuje milion způsobů, jak si je můžete připravit.

 

4 tipy pro správnou přípravu vajec

 

Nikdy je nešlehejte metličkou. Úplně postačí, když je pouze jemně promícháte vidličkou tak, aby se krásně spojila. Po nalití vajíček na pánev je nechte několik vteřin smažit a až potom je míchejte vždy od okrajů ke středu. Pak chvíli nemíchejte a nechte je dojít. Pro nadýchanou omeletu musíte ještě pánev s omeletou strčit do trouby.

 

Pikantní omeleta s cibulí (2 porce)

 

Olivový olej - 2 lžíce Vejce - 6 ks Cibule - 1 ks (střední) Česnek - 2 stroužky Čerstvý zázvor - 2 cm Červené chilli papričky - ½ lžičky Kmín - ½ lžičky Koriandr - 1 hrst nasekaných listů Pepř a sůl - k dochucení

 

Vidličkou si v míse či větší sklenici jemně našleháme vejce. Na pánev nalijte olivový olej, vhoďte tam cibulku nakrájenou na malé kostky a nechte ji smažit tak dlouho, dokud nezměkne. Poté přidejte na pánev další suroviny - koření, česnek nakrájený na kostičky, nastrouhaný zázvor a koriandr. Krátce povařte.

 

Měli byste cítit výraznou vůni koření. Nyní už směs můžete přendat z pánve do mísy. Pánev stačí jen trochu osušit kuchyňskou utěrkou. Vejce musíte smažit na mírném plameni, takže snižte teplotu. Pak do pánve nalijte našlehaná vejce. Až budou téměř hotová, nasypte na ni cibulovou směs. Počkejte, až vajíčka směs vtáhnou trochu do sebe. Teď ještě celou omeletu opatrně přetočte a osmažte ji i z druhé strany.

 

Omeleta se žampiony (2 porce)

 

Kozí sýr - 60 g (můžete jej nahradit sýrem feta) Bílý jogurt - 2 lžíce Máslo - 20 g Hnědé žampiony - 200 g (malé) Tymián - 1 lžíce (nasekejte na drobno) Vejce - 4 ks (oddělte od sebe bílky a žloutky) Smetana ke šlehání - 60 ml Mořská sůl, mletý pepř - k dochucení Olivový olej - 1 lžíce

 

Jogurt smíchejte se sýrem, osolte a opepřete. Na pánvi si zatím rozpusťte máslo, nasypte do pánve žampiony nakrájené na malé kousky, přisypte tymián, špetku soli a pepře a pečte asi 4 minuty. Vyndejte je z pánve, ale nezapomeňte je udržovat horké. V misce si ušlehejte žloutky se smetanou, solí a pepřem. Z bílků si vytvoříte pevný sníh, který po částech vmícháte do žloutkové směsi.

 

Dejte si předehřát troubu na gril a vraťte pánev zpět na sporák. Rozehřejte v ní olej, nalijte tam vaječnou směs, nemíchejte a nechte smažit 1 minutu. Spodní vrstva by měla ztuhnout, pak vložte pánev do trouby a nechte péct další 4 minuty. Hotová omeleta nabude a chytne zlatavý nádech. Omeletu položte na talíř, na jednu půlku rozmažte sýrovou směs a přeložte. Pak už jen na omeletu přidejte žampiony a můžete podávat.

 

Hodnocení: 5.0

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.