K přípravě tohoto cukroví budeme potřebovat 3 hrnky celozrnné mouky, 2 polévkové lžíce tuku, 2 vejce, 1/4 hrnku melasy, 2 polévkové lžíce medu, 4 lžíce karobu (není nutný - nahrazuje kakao, které psi nesmí) a trochu vody.
Do mouky přidáme dvě vejce, rozpuštěný tuk, melasu, med a karob. Vše dobře propracujeme do hladkého těsta. Pokud je těsto tuhé a drobí se, přidáme do něj podle potřeby vodu. Poté těsto vyválíme na cca 1 – 2 centimetry hrubý plát a vykrajujeme z něj různé tvary.
Tip: Na internetu jsou k dostání speciální vykrajovátka ve tvaru psí kosti.
Na plech vymazaný tukem a nebo vyložený pečícím papírem poté klademe jednotlivé kousky a jemně povrch sušenek potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě při střední teplotě dokud nejsou sušenky hotové. Sušenky jsou po upečení poměrně tvrdé, pokud ale chceme aby změkly, stačí je nechat několik dní proležet.
Játrové kostkyK přípravě budeme potřebovat půl kilogramu drůbežích (mohou být i hovězí) jater, půl kilogramu ovesných vloček, 2 - 3 vejce a trochu majoránky k ochucení (případně trošku česneku).
Do mixéru vložíme všechny ingredience a umixujeme na kaši. Poté směs rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C přibližně 20 minut. Ještě teplé krájíme nožem na kostičky. Skladujeme v ledničce.
Masovo-těstovinové tyčinkyBudeme potřebovat 200 gramů předem uvařených těstovin, 100 gramů mletého masa, 20 gramů sýru eidam a trochu majoránky k ochucení.
Těstoviny nakrájíme na menší kousky, smícháme s mletým masem, sýrem a trochou majoránky. Vložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do středně vyhřáté trouby zapéct. Po vychladnutí nakrájíme na menší tyčinky. Skladujeme v ledničce.
Mrkvové placičkyK přípravě budeme potřebovat 200 gramů nastrouhané mrkve, 1 vejce, 4 lžíce vody, 250 gramů celozrnné mouky, 3 lžíce oleje a půl prášku do pečiva.
Vejce utřeme s olejem a přidáme jemně nastrouhanou mrkev a vodu. Poté vmícháme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto. To rozválíme na 1 – 2 centimetry hrubý plát, ze kterého následně vykrajujeme kolečka. Na plech vymazaný tukem a nebo vyložený pečícím papírem poté klademe jednotlivé kousky a jemně povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě při střední teplotě dokud nejsou placičky hotové.
Tipy na chutné vánoční cukroví:Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví 1.díl
Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví 2.díl
Zdobení vánočního cukroví Nepečené vánoční cukroví - chutné recepty Vánoční perníčky - klasické vánoční cukroví