Chovatelka.cz

Tučňák císařský

Kateřina Řehořová
Tučňák císařský je nejen největším, ale také i nejodolnějším mořským ptákem. Žije na ledových polích Antarktidy a bez problémů snáší třicetistupňové mrazy i ledové vichřice.
Tučňák císařský Tučňák císařský je nejen největším, ale také i nejodolnějším mořským ptákem. Žije na ledových polích Antarktidy a bez problémů snáší třicetistupňové mrazy i ledové vichřice.
Tučňák císařský - latinský název Aptenodytes forsteri
Tučňák císařský – rozšíření Tučňák císařský je nejjižněji hnízdícím ptákem světa. Jen vzácně se vyskytuje za hranicemi jižního polárního kruhu.
Tučňák císařský – výška Samci tučňáka měří 100 až 115 centimetrů, samice 100 až 110 centimetrů.
Tučňák císařský - hmotnost Hmotnost tučňáků se pohybuje od 20 do 40 kilogramů.
Tučňák císařský - způsob života Tučňák císařský je společenský druh, který žije v koloniích čítajících 500 – 20 000 párů.
Tučňák císařský – zvláštní přizpůsobivost Tučňák císařský má několik fyziologických vlastností, které mu umožňují přežít i v extrémních mrazech. Tučňák má velmi husté peří – z jednoho centimetru čtverečního vyrůstá až dvanáct per. Jsou krátká a tuhá a navzájem se těsně překrývají. Nejvíc přispívá k tělesné izolaci krátké prachové peří. Vrstva podkožního tuku představuje účinnou izolaci a zároveň zásobu energie. Mají vyvinuté zvláštní ústrojí v dýchacích cestách, které minimalizuje ztráty tepla způsobené dýcháním. Křídla a nohy mají jsou prokrveny tak, aby průtok krve v nich byl co nejpomalejší.
Tučňák císařský – potrava Tučňáci loví ryby, sépie a korýše. Pod vodou nejsou příliš rychlí, dosahují rychlosti šest až osm kilometrů za hodinu.
Tučňák císařský – nepřátelé Mezi největší nepřátele tučňáků patří burňák. Burňáci mají na svědomí až třetinu ztrát mláďat tučňáků.
Tučňák císařský – rozmnožování Námluvy tučňáků císařských začínají v březnu a v období od května do července, v temné antarktické zimě, snáší samice jediné vejce, které váží přibližně 450 gramů. Hnízda si tučňáci nestavějí, protože nemají z čeho. Aby uchránili vejce před promrznutím, pokládají si je ne nohy a překrývají zvláštním záhybem kůže z břicha. Každému předání vejce mezi rodiči předchází složitý rituál, při kterém oba tučňáci stojí proti sobě se zobáky vztyčenými vzhůru a křičí. Asi po dvou týdnech samice svěří vejce samci a vydá se na cestu k moři. Samec zahřívá vejce ještě dalších 40 až 50 dní. Všichni starostliví otcové se tisknou těsně k sobě, aby se alespoň trochu zahřáli. Krátce před vylíhnutím mláděte se samice vrací zpět.
Tučňák císařský – věk Tučňáci se dožívají průměrného věku 20 let.
Tučňák císařský – ochrana Tučňák císařský má jen málo nepřátel, neboť se vyskytuje v oblastech, kde jen málokterá zvířata dokáží přežít. Populaci tvoří přibližně 150 000 párů, ale jejich existenci ohrožuje znečištění polárních moří.
Tučňák císařský – zajímavosti ze světa tučňáků Tučňák císařský se dokáže potopit až do hloubky 265 metrů a pod vodou vydrží téměř 18 minut, což je nejlepší výkon ze všech ptáků. Během období rozmnožování přijímají samci potravu jen velmi málo nebo vůbec ne. Od března do července tak musejí vydržet půst trvající 110 až 115 dní.
Tučňák císařský je velmi zdatný cestovatel. Některé kolonie jsou vzdáleny až 300 kilometrů od pevniny.
Narozdíl od létavých ptáků nemá tučňák císařský lehké, vzduchem vyplněné kosti. Proto se nemusí tolik namáhat, aby zůstal pod vodou.
Mimo vodu působí tučňák císařský velmi nemotorně. Avšak na hladkých zledovatělých plochách se umí klouzat po břiše s překvapující lehkostí.

Hodnocení: 4.0

Počet: 6

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.