Chovatelka.cz

Tapety – tapetování

Kateřina Řehořová
Chcete si oživit svůj domov něčím zajímavým? Zkuste tapety. Tapety se opět vrací do módy a můžeme se vybrat z veliké škály barev a vzorů. Jak tapetovat? I složitější a nerovná místa s námi hravě zvládnete.
Tapety – tapetování Chcete si oživit svůj domov něčím zajímavým? Zkuste například tapety. Tapety se opět vrací do módy a můžeme se vybrat z veliké škály barev a vzorů. Jak tapetovat?
Tapety – příprava povrchu před tapetováním Tapety se lépe nalepují, když odmontujete zásuvky a vypínače. Pozor! Předtím nezapomeňte vypnout u těchto zásuvek proud!
Omítky musí být rovné, čisté, suché a přilnavé.
Uvolněné tapety odstraňte.
Pro lepší výsledek odstraňte staré tapety. Pomůže vám propichovací váleček, škrabka a natření starých tapet vodou s přídavkem odstraňovače tapet.
Nerovnosti omítky opravte pomocí sádry či sádrového tmelu, vyhlaďte ho špachtlí a po zaschnutí přesmirkujte. Na silně savé a drsné povrchy naneste podkladový nátěr.
Tapeta – postup tapetování Naměřte si jednotlivé pruhy tapety. Délka tapety je závislá na výšce tapetované stěny. Ke každému dílu přidejte 10 cm. Konečnou délku zarovnáte u celé stěny najednou.
Tapety položte rubovou stranou na rovný stůl, jednu hranu srovnejte s hranou stolu a lepidlo na tapetu roztírejte od středu rovnoměrně do všech stran.
Tapetu poté poskládejte, aby se důkladně nasákla.
Pomocí olovnice si vyměřte a tužkou si na stěnu nakreslete výchozí svislou čáru. Ta musí být přesná, proto rozhodně použijte pravítko.
Tapetu je třeba ihned po jejím nalepení na stěnu uhladit. Použijte kartáč nebo hadřík.
Tahy veďte od středu, směrem k vnějším okrajům a vyhánějte všechny vzduchové bublinky.
Přečnívající části tapety přitiskněte pevně k okrajům, poté lehce povolte a pak podél okraje zastřihněte.
Pro docílení roviny můžete použít pravítko na hrany nebo napnutý provázek.
Před položením dalšího dílu tapety se ujistěte, že vzory obou pásů na sebe navazují.
Napojení mezi oběma pásy tapet pečlivě uhlaďte.
Tapety – složitější místa k tapetování Složitější jsou okenní výklenky. Tapetu nastřihneme ve výši parapetu a horní hrany okna, nastřiženou část přehneme do výklenku. Přesahující tapetu odstřihneme.
Otvory pro vypínače, zásuvky atd. se nejprve jednoduše přelepí a pak se rozstřihnou nůžkami (nastřihnout do kříže). Pozor! Proud těchto zásuvek musí být vyřazen z provozu!
Při tapetování za radiátory nastřihněte tapetu v šíři úchytů na zdi zdola nahoru. Jako alternativa poslouží nátěr disperzní barvou.
Před tapetováním stropů si poskládejte nastříhané pruhy do podélných vrstev.
Na stropě pracujte ve dvou: jeden z vás ustřižený pruh nasadí, druhý ho drží ve výšce. Tapetu nechte na stropě přesahovat cca 2 cm na stěnu. Tapeta na stěně se pak přisadí přesně do ohybu.
Tapety – vhodné rady, které se vám budou při tapetování hodit Kupte o jednu roli víc, než jste si vypočítali na spotřebu. Poslouží vám jako rezerva pro případné opravy. Při dokupování by už nemusel být odstín role totožný s tím původním.
Vzduchové boule odstraníte vstříknutím nepatrného množství lepidla – nechte krátce vsáknout a pak tapetu přitiskněte válečkem. K tomuto účelu existuje speciální vstřikovač lepidla.
Při nalepení tapet se až do jejich zaschnutí vyhýbejte průvanu nebo velkému teplu. Optimální teplota je 18 °C.
Tapetování – jak opravit trhliny na tapetách Malé trhliny na tapetách zacelíte tak, že na spodní odtrženou vrstvu tapety nanesete špachtlí tenkou vrstvu běžné lepicí pasty a přitisknete pevně k podkladu. Dbejte, aby vzor navazoval. Při větším poškození oceníte roli tapety navíc. Poškozenou část navlhčete teplou mýdlovou vodou nebo odstraňovačem tapet a odřízněte lámacím nožíkem. Poškozenou omítku vyhlaďte stěrkovým tmelem a po zaschnutí přesmirkujte. Nyní si musíte připravit stejný díl + přesahy nové tapety, kterou přilepíte na odkryté místo. Napojení důkladně uhlaďte.
Tapety – nejčastější problémy a příčiny při tapetování Žloutnutí tapet Podklad nebyl dostatečně ošetřen.
Zbytky barev pronikly na povrch tapety.
Rovněž zbytky nikotinu způsobují žloutnutí.
U betonových podkladů mohou být příčinou zbytky odbedňovacího oleje. Trvale odstranění je možné řádnou přípravou podkladu, např. použitím nátěrových roztíracích tmelů s obsahem sádry.
Plesnivé skvrny na tapetách Vlhké stěny, nezdravé klima místnosti a materiály obsahující živiny, např. klih nebo spárovací hmota, způsobují vznik plísní.
Proveďte ošetření podkladu fungicidními prostředky.
Místnost je nutno dostatečně větrat a vytápět.
Povrch tapet není rovný Nedostatečně připravený podklad způsobuje nerovná místa, která se rýsují pod tapetou. Je nutno ošetřit plochu podkladu, která musí být hladká a rovná.
Praskají spoje Příliš řídké lepidlo - nedostatečná lepicí síla.
Nedostatečné měkčení pásů tapet.
Podklad je silně nasákavý, lepidlo se vsáklo, závadu lze odstranit nalepením podkladní tapety.
Průvan nebo příliš vysoká teplota při tapetování.
Tapety vykazují rozdíly v barvě Byly použity tapety různých sérií. Bezpodmínečně dbejte na to, abyste na jednu stěnu lepili vždy jen tapety jednoho sériového čísla.
Puchýře na tapetách Příliš krátká doba měkčení - je nutno tuto dobu prodloužit.
Vznik záhybů po tapetování Krátká doba měkčení.
Tapeta není nalepena svisle. Při lepení jste kartáčem vytvořili záhyby.
Tapeta je nalepená přes roh, čímž vzniká pnutí.
Tapetou prorážejí skvrny Skvrny od rzi je nutno přetřít bezbarvým lakem.
Skvrny od vody musejí být odstraněny trvale - je nutno fluátovat omítku.
Dehtové skvrny z komínů a krbů.
Skvrny, které pronikly na povrch tapety, mastné skvrny lze trvale odstranit, přelepením hliníkovou fólií.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.