Chovatelka.cz

Studené polévky vás báječně ochladí i zasytí

Rita Jaroszová

Studené polévky si určitě zamilujete. Nejen z toho důvodu, že na horkou polévku v létě nemáte ani pomyšlení. Ale jsou také jednoduché a rychlé na přípravu. Navíc neušpiníte tolik nádobí a jelikož se připravují za studena, nebude vám v kuchyni horko.

 

Okurkovo-mátová polévka (4 porce)

 

Salátová okurka - 4 ks Zakysaná smetana - 2 kelímky (cca 350 g) Mléko - dle potřeby (asi 0,5 l) Máta - velkou hrst Citronová kůra - ½ citronu Citronová šťáva - 1,5 citronu Hnědý cukr - 2 - 3 lžíce Sůl, pepř - na dochucení

 

Odstraňte z okurek vnější slupku a nakrájejte je na malé kousky. Ty vhoďte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši. Jestli vám to půjde “ztuha”, přilijte trochu mléka. Někdy může být pro mixér problém, rozmixovat suroviny bez tekutiny.

 

Pak tam přidejte mátu, cukr, citronovou šťávu a kůru, špetku soli a pepře a zakysanou smetanu. Vše opět důkladně promixujte a nakonec dochuťte dle vlastní chuti. Pak už jen stačí řádně vychladit a podávat.

 

Mangová polévka

 

Mango - 3 ks (musíte být zralé) Řecký jogurt - 1 kelímek Kokosové mléko - ¼ šálku Polotučné mléko - ¼ šálku Citronová šťáva - 1 lžíce + 2 lžičky Sůl - ½ lžičky Med - 2 lžičky Máta - několik lístků Černý pepř - na dochucení dle vašeho uvážení

 

Mango si odkrojte kolem pecky a odstraňte slupku. Vše pak dejte do mixéru a pořádně rozmixujte. Raději ji nechte vychladit v lednici přes noc, než ji budete podávat. Bude mít lepší chuť a bude dokonale vychlazená.

 

Bílá polévka s cukrovým melounem

 

Francouzská bageta - ½ ks (asi 12 cm) Oloupané mandle - 1,5 šálku Česnek - 2 stroužky (nasekaný nahrubo) Vinný ocet - 2 lžíce Sůl - 1 lžička Extra panenský olivový olej - 1 šálek Studená voda - 4 šálky Cukrový meloun - 30 kuliček

 

Bagetu stačí nakrájet na kousky, namočit do vody a pak vyždímat a hodit do mixéru. K ní přidejte mandle, česnek a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne kaše (pyré). Ale nesmíte směs rozmixovat až moc - nesmí být jako “máslo”.

 

Pak přidejte sůl, ocet a za stálého mixování pomalu přilévejte olej. Až bude vše důkladně promícháno, přidejte vodu. Pak sceďte přes síto a hotovou směs vychlaďte. Když ji budete podávat, můžete ještě dle chuti přidat sůl či ocet a především do ní přihoďte kuličky melounu.

 

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.