Skotský jelení pes

První zmínky o předcích Skotského jeleního psa pocházejí již ze středověku. Svůj původ má toto plemeno společný s irským vlkodavem. Choval se a stále také chová především pro lov jelenů. Druhý název tohoto plemene je Shatlandský jelení pes.

Skotský jelení pes

Skotský jelení pes - povaha

Skotský jelení pes je přátelské, poslušné a snadno cvičitelé psí plemeno. Je charakteristické viditelnou touhou a horlivostí svého pána co nejvíce potěšit. Je poddajný a umírněný, nikdy však není podezřívavý, agresivní ani nervózní. Je ideálním spojením rychlosti, síly a výdrže, které navíc podtrhuje jeho jemná důstojnost.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku minimálně požadovanou výšku 76 centimetrů, fena 71 centimetrů.

Váha:

Skotský jelení pes váží v rozmezí 36 až 46 kilogramů. Standart FCI přesnou váhu neuvádí.

Srst:

Srst je hustá, těsně přiléhající, střapatá, na omak se jeví srst drsná či kadeřavá. Na trupu, šíji a končetinách je tvrdá a drátovitá srst dlouhá zhruba 7 až 10 centimetrů. Srst na hlavě, hrudi a na břiše je mnohem jemnější. Na vnitřní straně předních i zadních končetin vytváří srst lehké třásně. Zbarvení je tmavě modrošedé, tmavší a světlejší šedé nebo žíhané a žluté, pískově červené nebo červenohnědé s černou maskou a s černýma ušima, končetinami a ocasem. Bílý znak na hrudi, bílé prsty a malá bílá špička na ocase jsou povoleny. Bílé znaky na hlavě či bílý límec jsou nepřípustné.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Tělo je vybaveno hlubokým hrudníkem, záda jsou plochá, bedra dobře klenutá.

Hlava:

Hlava je dlouhá, spíše než plochá, je kulatá - téměř bez vyznačeného stopu.

Nos:

Nos je mírně orlí a černý. Čenich je zašpičatělý.

Oči:

Oči jsou tmavé, obecně tmavě hnědé nebo oříškově hnědé. Oči jsou téměř kulaté a mají pokojný výraz. Víčka jsou černě lemována.

Uši:

Uši jsou vysoko nasazené, v klidu složené dozadu. Při vzrušení jsou pozdvižené nad hlavu, ale nepřestávají být složené. Ucho je porostlé měkkou lesklou srstí, jsou černé nebo tmavě zbarvené.

Ocas:

Ocas je dlouhý, silný u kořene, zužující se a dosahující skoro až na zem. V postoji spadá úplně rovně dolů a nebo je lehce prohnutý. Je dobře pokrytý srstí, na horní straně silnou a drátovitou, na spodní straně delší, tvorba lehkých třásní ke konci ocasu není na závadu.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Péče o srst

Péče o srst není složitá, stačí cca 1x týdně kartáčovat. Důležité je také zastřihování chloupků kolem očí a čistění kožních záhybů pod očima. Nesmíme zapomenout na pravidelné zastřihování drápků.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Pes se dožívá obvykle vysokého věku, nad 12 let.

Beauceron - francouzský ovčák

Artésko-normandský baset

Skrytá nebezpečí domácích mazlíčků

Francouzský buldoček

Německý ostnosrstý ohař

5 nejoblíbenějších psích plemen podle povahy

Peterbald - další bezsrstá kočka z Ruska

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies