KVĚTY - na začátku květu
LISTY - nejlépe před, ale i po odkvetení
KOŘENY - časně z jara nebo na podzim
PLODY - v jejich zralosti
Sbíraná část
Způsob sběru
Příklad sbíraných rostlin
Celá nadzemní část rostliny
Odřežeme (utrhneme); zbytek rostliny ponecháme v zemi
Tymián, rozmarýn, levandule, majoránka, kopřiva, verbena, fenykl, řebříček, třezalka, saturejka, yzop, přeslička
Pouze listy
Odtrhneme, necháme na rostlině několik listů
Bříza
Pouze květy
Odtrhneme, necháme na rostlině několik květů
Arnika, hloh, heřmánek, sléz, černý bez
Plody a semena
Otrháme, můžeme ponechat na rostlině několik plodů
Černý bez, fenykl, šípky, jalovec
Kořeny
S pomocí nářadí vytáhneme rostlinu, odřežeme konec kořenu a rostlinu znovu zasadíme na stejné místo
Hořec, kozlík lékařský
Kůra
Odřízneme několik větví stromu nebo keře a sloupneme kůru
Hloh
Sušení bylinek Aby bylo sušení úspěšné, měly by být splněny následující podmínky: Dobře větrané, suché a neprašné stanoviště. Neustálá cirkulace vzduchu. Ne přímý sluneční svit, došlo by k znehodnocení léčivých látek. Dá se sušit i venku, ale pouze za teplého a suchého počasí, raději ve stínu. Sušit v co nejkratší době po sběru. K sušení lze použít i troubu nebo speciální sušičku na potraviny. Optimální teplota k sušení je 30-40°C při lehkém průvanu. Sušené rostliny (natě, stonky) lze svázat do menších kytiček a zavěsit. Ve svazku se dá kombinovat více druhů bylin (bouquet garni). Listy, květy a kořeny se nejlépe suší na různých roštech, sítech, v nízkých papírových krabicích nebo na jiné ploše vystlané čistým savým papírem. Rostliny rozprostřeme v co nejtenčí vrstvě, silnější rostliny častěji obracíme. Květy, listy a jiné části rostlin před sušením nikdy nepereme ve vodě (s výjimkou kořenů). Kořeny je třeba před sušením důkladně očistit, omýt čistou vodou a ihned osušit, poté je nakrájíme na cca 1 cm velké kousky. V ideálních podmínkách by sušení mělo trvat 2-5 dní. Uskladnění bylinek K tomu se nejlépe hodí vzduchotěsné uzavíratelné nádoby, např. obyčejné šroubovací sklenice. Naplněné sklenice označíme jménem byliny a datem. Byliny skladujeme po dobu jednoho roku, tedy do příští sklizně. Vhodným skladovacím prostorem je chladné, suché a tmavé místo, s teplotou od 5 do 20 °C. Mražení bylinekTento způsob je pro svou jednoduchost velmi oblíbený. Navíc si bylinky zachovávají svou barvu i vůni. Nejlepším způsobem je opláchnuté bylinky naskládat do tvořítek na výrobu ledu, zalít vodou a takto dát zamrazit. Další možností je vložit je do mrazničky v sáčku.