Krémová kapustová polévka (4 porce)
Olej - 2 lžíce Cibule - 1 ks (nakrájejte na hrubo) Růžičková kapusta - 200 g Brambor - 1 ks Česnek - 2 stroužky Zeleninový vývar - 400 ml Smetana ke šlehání - 100 ml Čedar - 50 g (proužky) Sůl, mletý pepř - na dochucení Koriandr - 1 svazek (nasekejte na drobno.
Nejprve si na oleji osmažte cibuli a až se zbarví dozlatova, přidejte k ní na půlky nakrájené kapustičky. Také spolu s nimi vhoďte do hrnce i kostky brambor. Důkladně promíchejte a nechte alespoň pár minut smažit. Poté přidejte stroužky česneku nakrájené na tenké plátky.
Česnek nechte prohřát jen krátce a hned zalijte vývarem. Polévku nechte vařit minimálně 15 minut a pak ji rozmixujte. Na zahuštění polévky použijte smetanu a dle chuti osolte a opepřete. Před podáváním posypte každou porci polévky čedarem a koriandrem.
Gratinovaná růžičková kapusta - zdravá, zimní příloha (4 porce)
Anglická slanina - 100 g Růžičková kapusta - 400 g Mandle - 2 lžíce (plátky) Máslo - 3 lžíce Olej - 3 lžíce Strouhanka - 5 lžic Smetana ke šlehání - 200 ml Parmezán - 5 lžic Citronová šťáva - z ½ ks Sůl, mletý pepř - na dochucení
Jednotlivé kapustičky opláchněte a pak je vhoďte do vroucí vody. Přidejte sůl a nechte je vařit 8 minut. Pak je sceďte a na pár minut je dejte do pánve a opečte je na másle spolu s olejem, nakrájenou slaninou a plátky mandlí.
Po několika minutách můžete přilít smetanu a citronovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem, promíchejte, vložte do pekáčku či do zapékacích misek. Navrch ještě posypte směsí z parmezánu a strouhanky. Pečte v troubě při 190 °C asi 10 minut a můžete podávat.