Chovatelka.cz

Rostliny - jak správně nakupovat rostliny a dřeviny?

Kateřina Řehořová
Chcete si na vaší zahrádku pořídit nové rostliny a chystáte se do zahradnictví? Na co si dát při koupi rostlin pozor? Jaké informace bychom měli nalézt na štítku rostliny? Více informací a rad v článku.
Rostliny - na co dbát při výběru rostlin?

Chcete si na vaši zahrádku pořídit nové rostliny a chystáte se do zahradnictví? Na co si dát při koupi rostlin pozor? Jaké informace bychom měli nalézt na štítku rostliny?

Rostliny bez listů U rostlin bez listů bychom si měli všimnout především:

jestli nemají svraštělou kůru, která prozrazuje vysychání rostliny rostlina by měla mít zdravé a živé pupeny rostlina by měla mít živé větvičky (suché větvičky praskají, živé větvičky mají sklon se ohýbat).
Kontejnerované rostliny vybírejte pečlivě
Pokud si chcete například na Vánoce zakoupit vánoční stromeček v květináči (kontejneru) dbejte na:

z kontejneru (květináče) nesmí trčet žádné kořeny rostlina by neměla být zaplevelená rostlina nesmí mít na dřevě čerstvé rány (tyto rány mohou později způsobit infekci rostliny) Rostliny s kořenovým balem U rostlin s kořenovým balem si přednostně všímejte:

jak byly skladované (rostliny by měly stát ve vlhkých pilinách nebo mít kořeny zasypané zeminou)
kořenový bal by měl být dostatečně velký (poměr balu a nadzemní části v poměru 1:1) pevnosti kořenového balu (z balu rostliny se nesmí drobit zemina) Volnokořenné (prostokořenné) rostliny Volnokořenné neboli prostokořenné rostliny jsou rostliny, které nemají kořenový bal. U těchto rostlin bychom si měli především všímat :

bohatosti kořenového obrostu a vlásečnicových (postraních) kořínků jemné kořínky by neměly být přeschlé z podnože a kořenů štěpovaných rostlin by něměly vyrůstat žádné postranní výhony Jaké informace nalezneme na štítku rostliny či dřeviny? latinský název, český název, případně odrůdu (například u ovocných stromů a keřů) výšku, případně šířku rostliny, které dosáhne v dospělosti nároky na stanoviště nároky na zálivku období kvetení a barvu květů u větších rostlin údaje o tom, kolikrát byly přesazeny

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.