Chovatelka.cz

Recepty pro milovníky omáček – 2.díl

Štěpánka Černíková

Nenechte si ujít velmi chutné recepty na šťovíkovou, okurkovou, hořčicovou a česnekovou omáčku, které budou zaručeně chutnat všem.

Šťovíková omáčka

60 g hladké mouky, 40 g másla, talíř šťovíkových listů, 2 dl smetany, vývar z drůbežího masa, 10 g cukru, sůl

Omyté šťovíkové listy přelijeme vroucí vodou, scedíme a posekáme nadrobno. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z masa nebo vodou a dobře promícháme. Dochutíme dle potřeby solí a cukrem. Přidáme nadrobno nasekané šťovíkové listy. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, necháme přejít varem a poté ihned podáváme.

Okurková omáčka

40 g másla, 60 g hladké mouky, 2 kyselé okurky, 250 ml kysané smetany, 10 g cukru, sekaný kopr, ocet, sůl

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou a částečně drůbežím vývarem. Dobře rozmícháme a dáme vařit. Do dobře povařeného základu přidáme drobně pokrájené kyselé okurky a sůl. Chvíli povaříme, nakonec zjemníme kysanou smetanou. Dle chuti osolíme, osladíme a nebo okyselíme. Do okurkové omáčky vmícháme sekaný kopr. Podáváme k vařenému hovězímu masu.

Hořčicová omáčka

60 g hladké mouky, 40 g másla, 1 cibule, 2 dl smetany, hořčice, cukr, ocet nebo citrónová šťáva, sůl

Dobře pokrájenou cibuli zpěníme na másle, přisypeme mouku a osmažíme do žluta. Zředíme vodou nebo vývarem z masa, dobře rozmícháme a povaříme. Poté přecedíme, přidáme hořčici, špetku cukru, smetanu a krátce povaříme. Podle chuti můžeme přikyselit.

Česneková omáčka

40 g másla, 60 g hladké mouky, drůbeží vývar, 3 – 4 stroužky česneku, sůl

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou a částečně drůbežím vývarem. Dobře rozmícháme a dáme vařit. Do dobře povařeného základu přidáme česnek rozetřený se solí. Necháme přejít varem a ihned podáváme.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.