Chovatelka.cz

Recepty na utopence 3x jinak

Štěpánka Černíková

Jste milovníci utopenců? Nemyslíme těch lidských, ale velice dobré pochoutky z buřtů, často podávané k pivu. Mnozí labužníci si utopence dělají po svém doma sami, jen aby měli něco extra. Máme pro vás tři recepty na tak trochu jiné utopence.

Recept na utopence v Moravance

1 velká sklenice nakládané zeleniny Moravanka, 3 cibule, sůl, mletý pepř, špetka soli, 1 kg párkových buřtů nebo točený párkový salám

Jak budeme postupovat

Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Z točeného salámu nakrájíme menší kousky, které podélně rozpůlíme. Do zeleniny i s nálevem dáme cibuli, osolíme, opepříme a přidáme špetku cukru. Do nálevu vsypeme buřty, promícháme a naskládáme do větší sklenice, která má šroubovací víčko. V lednici necháme asi 2 dny uležet. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

Utopenec pro každého

1 velká sklenice kyselé nakládané zeleniny, 3 cibule, sůl, mletý pepř, malá lžička mletého cukru, 1 kg buřtů nebo točeného salámu, 1 lžíce plnotučné hořčice nebo malá majolka

Jak budeme postupovat

Do mísy vylijeme celý obsah sklenice se zeleninou, vsypeme oloupanou a na plátky nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme cukr a hořčici nebo malou majolku. Pořádně promícháme a vkládáme rozpůlené buřty, nakrájené na menší kousky. Opět naskládáme do sklenice s víkem a v lednici necháme uležet alespoň 2 dny. Podáváme s pečivem.

Recept na rychlé utopence

1/2 kg buřtů (špekáčků), 2 cibule

Na nálev – 4 velké lžíce oleje, 4 lžíce octu, 4 lžíce sladkého kečupu, 4 lžíce worchestru, 4 lžíce plnotučné hořčice, 8 lžic vody, 1/2 malé lžičky chilli koření, sůl, pepř mletý, sladká paprika – vše podle chuti

Jak budeme postupovat

Špekáčky nakrojíme a do otvoru vložíme plátky cibule. Olej, ocet, kečup, worchestr, hořčici, vodu, chilli, sůl, pepř, papriku dáme do hrnce a krátce povaříme na kaši. Necháme vychladit a do sklenice se šroubovacím víčkem dáme vrstvu špekáčků, zalejeme nálevem.

 

Tak pokračujeme do vyčerpání všech surovin. Vrchní vrstvou je nálev. Sklenici uzavřeme a v lednici necháme uležet. Můžeme konzumovat již po 2 hodinách. Podáváme s topinkou nebo pečivem a vychlazeným pivem.

Hodnocení: 3.7

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.