Chovatelka.cz

Připravujeme tradiční vánoční polévky

Štěpánka Černíková

Základem štědrovečerní večeře by měla být polévka - klasikou je rybí a hrachová. Připravte si je společně s námi. Recepty naleznete ve článku.

Vánoční rybí polévka

1-2 rybí hlavy, rybí vnitřnosti, 2 mrkve, ¼ celeru, rohlík nebo houska, smetana, 1 česnek, 1 cibule, trochu másla nebo tuku, 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, muškátový květ, sůl, pepř, zelená petržel

Nakrájenou mrkev, celer, cibuli, česnek, nové koření, bobkový list a muškátový květ vaříme v osolené vodě. Přidáváme očištěnou kapří hlavu a rybí vnitřnosti. Až rybí maso změkne, polévku scedíme. V dalším hrnci na másle připravíme jíšku, kterou zalijeme rybím vývarem, přidáme najemno nakrájené rybí maso. Nakonec do polévky přidáme rozmixovanou nebo nadrobno nakrájenou zeleninu. Ochutíme solí, pepřem a vmícháme smetanu.Vánoční rybí polévku ozdobíme nasekanou zelenou petrželí a podáváme s osmahlými kostičkami z bílého pečiva.

Vánoční hrachová polévka

250 g hrachu (žlutého půleného), 100 ml smetany, 30 g másla, 2 rohlíky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce maggi, 3 lžičky majoránky, 2 lžíce mouky, 1 lžička soli

Hrách přebereme, propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme alespoň 2 hodiny namočený. Poté jej uvaříme do měkka, propasírujeme nebo rozmixujeme ponorným mixérem na jemnou kaši. Přidáme maggi, majoránku, rozmačkaný česnek a podle potřeby sůl. Mouku rozmícháme ve sladké smetaně a vlijeme do polévky. Vaříme přibližně 10 minut. Mezitím si nakrájíme rohlíky na kostičky a osmažíme je na másle. Vánoční hrachovou polévku podáváme s osmaženými rohlíkovými kostičkami.

Hodnocení: 3.7

Počet: 3

Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.