Sýrové fondue
Česnek - 1 stroužek Sýr gruyère - 400 g Ementál - 300 g Bílé víno - 300-400 ml Pepř - čerstvě mletý Muškátový oříšek - mletý Škrobová moučka - 1 lžička Třešňovice - 100 ml Citronová šťáva Bageta - světlá i tmavá
Do sýrové omáčky můžete namáčet kousky jablek, hrušek, brokolice nebo použijte jiné ovoce či zeleninu dle své chuti. Skvěle se hodí i uvařené brambory, křepelčí vajíčka, sušené ovoce, ořechy, opečené párečky nebo houby. Česnek musíte oloupat a rozpůlit, abyste jím pak mohl vymazat kotlík na fondue. Do kotlíku si nalijte skoro celé množství vína a až se zahřeje, postupně tam dávejte pepř, muškátový oříšek a po menších dávkách přidávejte sýr. Zbytek vína nalijte k třešňovici a přidejte škrob a vše důkladně rozmíchejte. Tuto směs pak nalijete do již rozpuštěné sýrové hmoty. Omáčku je nutné rozmíchat dohladka a pak můžete kotlík přendat nad vařič. Pak už jen jednotlivé kousky ovoce, zeleniny, hub a baget namáčíme do roztaveného sýra.
Čokoládové fondue
Hořká čokoláda - 400 g Ovoce - jahody, banán, pomeranč, mango, hrušky, jablka Citronová šťáva Hnědý přírodní cukr - 3 lžíce Mléko - 250 ml Skořice - špetka Koňak - 2 cl (ale nemusí být)
V čokoládě ale klidně můžete namáčet i kokosky, piškoty i marshmallows, které jsou oblíbené nejen u dětí. Nejprve si nasekejte čokoládu na menší kousky a omyjte a oloupejte veškeré ovoce, které si pak také nakrájejte na kousky. Pokud nechcete, aby vám ovoce zhnědlo, zkuste jej pokapat citronovou šťávou. Pak si do kotlíku dejte kostky čokolády, nechte rozpustit nad vodní lázní a postupně přidávejte cukr, skořici, koňak a mléko. Vše pečlivě smíchejte a počkejte, dokud se směs nezačne vařit. Až přejde varem, dejte kotlík nad vařič a nechte čokoládu při nízké teplotě zahřívat. Jakmile si nějaký ten oblíbený kousek napíchnete na vidličku a namočíte ho v čokoládě, můžete si jej ještě ozdobit (dochutit) medem, kokosem, kakaem či strouhanými ořechy.