Chovatelka.cz

Pozor na larvy zavíječe moučného!

Tereza Schuhová

Než se u vás doma ve spíži usídlí zavíječ moučný, přečtěte si, jak této nevítané návštěvě předejít. Velice těžko se totiž likviduje.

Nespleťte si zavíječe s molem šatním

Zavíječ moučný je podobný molu šatnímu, který je ale o něco menší. Rozdíl mezi nimi je patrný nejen ve stádiu larvy, ale i ve stádiu, kdy už jsou tito motýlci dospělí. Zavíječ moučný pochází z Asie, odkud byl zavlečen k nám do Evropy, ale i do Ameriky a ostatních částí světa. Je to potravinářský škůdce, který se na rozdíl od mola šatního živí obilovinami, cukrem, luštěninami, ořechy, sušeným ovocem, sušenkami, ovesnými vločkami apod.

Teplota 25°C a 75% vlhkost jsou pro vývin zavíječe ideální

Dospělý zavíječ moučný může být až 12 mm dlouhý, rozpětí jeho křídel pak dosahují až dvou centimetrů. Můžeme jej poznat podle barvy křídel, jeho přední křídla jsou kovově šedá s několika tmavými skvrnami a jeho zadní křídla jsou světlá (bělavá). Larvy zavíječe moučného jsou světlé s nádechem žluté barvy a mohou dorůstat velikosti až 2 cm. Než se zavíječ vyvine v dospělého, může to trvat až čtyři měsíce. Záleží hlavně na podmínkách. Ideální teplota je kolem 25°C a vlhkost přibližně 75%.

Jak zamezit vstupu zavíječi moučného?

Jediným lákadlem zavíječe moučného jsou potraviny. Vysypané zbytky cukru, mouky či jiných obilovin ve spížích nebo v kuchyňských skříních na ně působí jako pozvánka ke kladení vajíček. Dospělí zavíječi obvykle potravu nepřijímají, ale jejich larvy se po vylíhnutí z vajíček musí začít živit. Zavíječi proto kladou vajíčka na vhodná místa.
Účinnou ochranou před zavíječi moučnými i jejich larvami je dodržování hygieny. V místech, kde se ukládají potraviny, by mělo být čisto a ty, které spotřebováváme delší dobu, bychom měli uzavřít do dobře těsnících krabiček. Zavíječ moučný se totiž dokáže protáhnout jakoukoli škvírou

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.