Mouku vsypeme do zadělávací mísy. Uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžíci cukru, trochu mléka a necháme vzejít kvásek. Poté do mísy přidáme zbylý cukr, žloutky, zchladlé rozpuštěné máslo, rum a sůl. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto.
Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a v teple necháme kynout. Po 30 minutách ho znovu propracujeme a rozdělíme na dvě části. Z každé části vytvarujeme bochánek a položíme ho doprostřed plechu vyloženého pečicím papírem. Necháme kynout dalších 20 minut. Během kynutí si připravíme náplně, které budeme potřebovat.
Nakynuté bochánky těsta rozválíme válečkem na kulaté pláty asi 1 cm silné. Na pláty ozdobně nastříkáme náplně. Koláče dozdobíme mandlemi a rozinkami a po okrajích potřeme rozšlehaným vajíčkem. V troubě vyhřáté na 180 °C je pečeme asi 30 minut.
Tvarohová náplňTvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkem, práškem a citrónovou kůrou.
Povidlová náplňPovidla promícháme s rumem a nadrobno nastrouhanými piškoty. Náplň dochutíme skořicovým cukrem.
Maková náplňJemně namletý mák svaříme s mlékem a cukrem. Po vychladnutí zahustíme náplň jemně namletými piškoty.