Chovatelka.cz

Posvícenské koláče

Kateřina Řehořová

Posvícenské koláče s makovou, tvarohovou nebo povidlovou náplní. Potřebných ingrediencí je sice spousta, ale samotná příprava je jednoduchá a třeba vás pečení začne i bavit. Dobrota jako od babičky!

Posvícenské koláče - jaké ingredience budeme potřebovat 500 g polohrubé mouky 30 g droždí 250 ml mléka 80 g cukru krupice 2 žloutky 100 g másla 2 lžíce rumu špetka solí mandle a rozinky na zdobení 1 vejce na potření 250 g měkkého tvarohu 50 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 1 lžíce vanilkového pudinku špetka citrónové kůry Náplň povidlová 250 g švestkových povidel 2 lžíce rumu 50 g piškotů 1 skořicový cukr Náplň maková 200 g máku 50 g piškotů 200 ml mléka 80 g cukru krupice Posvícenské koláče - postup přípravy

Mouku vsypeme do zadělávací mísy. Uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžíci cukru, trochu mléka a necháme vzejít kvásek. Poté do mísy přidáme zbylý cukr, žloutky, zchladlé rozpuštěné máslo, rum a sůl. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto.

 

Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a v teple necháme kynout. Po 30 minutách ho znovu propracujeme a rozdělíme na dvě části. Z každé části vytvarujeme bochánek a položíme ho doprostřed plechu vyloženého pečicím papírem. Necháme kynout dalších 20 minut. Během kynutí si připravíme náplně, které budeme potřebovat.

 

Nakynuté bochánky těsta rozválíme válečkem na kulaté pláty asi 1 cm silné. Na pláty ozdobně nastříkáme náplně. Koláče dozdobíme mandlemi a rozinkami a po okrajích potřeme rozšlehaným vajíčkem. V troubě vyhřáté na 180 °C je pečeme asi 30 minut.

Tvarohová náplň

Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkem, práškem a citrónovou kůrou.

Povidlová náplň

Povidla promícháme s rumem a nadrobno nastrouhanými piškoty. Náplň dochutíme skořicovým cukrem.

Maková náplň

Jemně namletý mák svaříme s mlékem a cukrem. Po vychladnutí zahustíme náplň jemně namletými piškoty.

Hodnocení: 3.5

Počet: 2

Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.