Chovatelka.cz

Pořiďte si čističku vzduchu

Tereza Schuhová

Přejete si čistý vzduch, ale větrání nepomáhá? Zkuste to s čističkou vzduchu, která vzduch vyčistí od prachu i roztočů a pomůže především alergikům.

V posledních několika týdnech trápí téměř celou Českou republiku inverzní počasí, které se podepisuje na špatném vzduchu zejména v nížinách. Inverzní poklička drží smog a škodlivé částice, které astmatikům, alergikům, ale i zdravým lidem způsobují dýchací potíže. Lidé ve větších městech raději ani nevětrají, což se rovněž podepisuje na zdraví rodiny. V domácnostech stoupá vlhkost, tvoří se plísně a houby, které způsobují alergické reakce a množí se roztoči. Jedinou možností, jak se zbavit těchto nepříjemností, je čistička vzduchu, která si s tím hravě poradí.

Doma udržujte vlhkost mezi 40% – 50%

Vlhkost vzduchu v domácnostech by neměla přesáhnout 50%, což nelze zejména v podzimním a zimním období dodržet. Nevětráme hlavně proto, aby nám neuniklo drahé teplo, a vlhkost se tím pádem zvyšuje až na 80%. V tuto chvíli začnou růst vysoce nebezpečné plísně a začnou se také šířit vzduchem. Snadno se dostanou z jedné místnosti do druhé. Jakou hodnotu vlhkosti máte doma, zjistíte použitím vlhkoměru. Pokud vlhkoměr nevlastníte, orosená okna vám prozradí, že byste měli vlhkost snížit.

Pomůže i ionizátor vzduchu

Čistička vzduchu je někdy jediná možnost, jak vzduch v domácnosti vyčistit, aniž bychom museli několikrát denně větrat. Občas je to i zcela zbytečné, neboť se některé prachové částice a alergeny dostanou zpět do bytu. Čističky pochytají nejen prachové částice o velikosti 150 mikrometrů, ale některé z nich dokážou upravovat vlhkost vzduchu v místnosti, kde stojí. Ionizátory, čističky vzduchu a zvlhčovače zjednoduší život astmatikům a alergikům.

Přístroje vybírejte takové, které vzduch v místnosti přefiltrují nejlépe 3x za jednu hodinu jejich provozu. Čističky poběží několik hodin denně, všimněte si proto také hlučnosti, která by se měla pohybovat pod 50dB.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.