Chovatelka.cz

Podzimní výsadba stromů

Rita Jaroszová

Ideální čas, kdy byste měli vysazovat dřeviny, je v druhé polovině října. Takže prozatím si důkladně rozmyslete, kolik místa budou potřebovat a jakou odrůdu zvolit dle vaší zahrady. V říjnu tedy můžete vysázet jak živý plot, okrasné keře či ovocné stromy.

 

Co dělat před samotnou výsadbou stromku?

 

Pokud jste si koupili nějaký stromek, pak byste ho neměli hned dávat do země. Nejprve jej ponořte do vody a nechte ho tam minimálně 2 hodiny. Poté byste mu měli zkrátit kořeny a to tím způsobem, aby směřovaly směrem k zemi. Korunu stromu nechte tak, jak je. Zkracování koruny se totiž provádí až na jaře.

 

Jestli nemá moc silný kmen, raději byste měli přikoupit i vhodnou oporu. Tu byste však měli zatlouct do jámy ještě před tím, než do ní zasadíte strom. Avšak jámu musíte nejdříve upravit. Vykopání jámy můžete provést již v září, neboť stihnout povolit a stát se měkčí.

 

U jednotlivých stromů se liší hloubka i velikost jámy, nezapomeňte se proto dobře informovat. Snadněji pak přijmou nový strom. Pak těsně před vysazením jámu prolijte vodou a počkejte, až se všechna voda vsákne do půdy.

 

Samotná výsadba stromů

 

Jakmile tam vsadíme stromek, dejte k jeho kořenům zeminu spolu s uleželým kompostem či tzv. koktejlem z průmyslových hnojiv. Také do půdy nezapomeňte nasypat i draselnou sůl. Chlévským hnojem byste však nikdy hnojit neměli. Strom sázejte o pár cm výš, neboť později dojde ke slehnutí půdy.

 

Než půda slehne, raději dopřejte stromu nějakou pevnou oporu. Po výsadbě pamatujte na důkladnou a pravidelnou zálivku. U nově zasazených stromů se doporučuje vytvoření ochrany z pletiva kolem jejich kmene. Chrání je to před okusováním zvířat.

 

Vzdálenost jamek mezi stromy záleží na odrůdě a velikosti koruny stromu

 

Ořešáky a třešně mají větší korunu, proto se mezi jamkami nechává volný prostor 10 - 12 m. Tvarovaným stromkům stačí sázet alespoň 2 m od sebe. Pokud budete stromy sázet v ovocných stěnách, postačí mezi nimi vzdálenost 1,5 m. Jabloně a hrušně se postupem času rozrůstají. Proto jim mezi nimi nechte prostor minimálně 6 m. Tyto mezery ale můžete využít k výsadbě rybízu či angreštu.

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.