Chovatelka.cz

Podzimní péče o trávník - vertikutace

Rita Jaroszová

Pokud chcete, aby vaši zahradu zdobil pěkný, pěstěný trávník, nesmíte zapomínat na vertikutaci. Co je to vlastně ta vertikutace? A proč byste ji měli provádět?

 

Jestli nemáte sportovní a extrémně zatěžovaný trávník, úplně postačí, když ji provedete 2x do roka - na jaře a na podzim. Nikdy ji ale neprovádějte, pokud je trávník přemokřený či přimrzlý. Na jaře byste ji měli provést v období od konce března do konce dubna. Na podzim je nutné provést vertikutaci ideálně v září, což je právě teď.

 

Z angličtiny (vertical cut) se to překládá jako vertikální řez. Budete tedy vertikálně prořezávat a provzdušňovat trávník. Pomůže vám s tím vertikutátor. Pomocí jeho nožů odstraníte travní plsť, listí, zbytek posekané trávy a také se zbavíte i plevele a mechu. Nože prořežou i vrchní vegetační vrstvu.

 

Tím vším pomůžete snížit množství stařiny a mechu v nadzemní vrstvě, umožníte lepší cirkulaci vzduchu, zrychlíte vsakování vody a živin do půdy a navíc zvýšíte i přísun světla. Vertikutace prospívá i kořenovému systému trávníku, neboť podporuje růst a hustotu. Vertikutace je i určitou prevencí. Svůj trávník ochráníte před tvorbou houbových chorob.

 

Jak na to?

 

Před samotnou vertikutací musíte posekat trávu. Vždy ji provádějte s ohledem na skutečný stav trávníku a klimatické podmínky. Nože by se měly zařezávat přibližně do hloubky 3 mm, jestli je tedy trávník udržovaný. Když není, musíte nastavit nože tak, aby prořezávaly půdu do hloubky 5 mm. Nejprve si zkuste upravit jen malou plochu trávníku.

 

Je důležité, nastavit výchozí polohu řezného ústrojí. A výchozí polohou je, když se nože dotýkají půdy. Nože by měly trávní jen trochu zkypřit, ne zcela přerýt. Jestli jste na pochybách, proveďte vertikutaci znovu, ale ne v ten stejný den. Počkejte si minimálně několik týdnů. Aby byl trávník dokonale vyčištěn, po vertikutaci můžete všechny organické zbytky vysát rotační sekačkou, která nepostrádá koš, nebo použijte zahradní vysavač.

 

Hodnocení: 4.7

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.