Chovatelka.cz

Pěstujeme petůnie ze semen

Kateřina Řehořová

V dnešním článku vám poradíme, jak snadno, rychle a hlavně levně vypěstovat ze semen velmi oblíbené balkónové květiny – petůnie.

<!-- -->

Vhodný termín výsevu

Nejvhodnějším měsícem pro výsev semen petůnií je měsíc únor, nejkrajnějším termínem je polovina měsíce března. Čím dříve semena vysejeme, tím dříve se budeme moci těšit z jejich krásných květů.

Výběr semen petůnií

Semena petúnií jsou velice drobná, v jednom gramu je jich až 10 000. Důležitým předpokladem pro úspěšné vyklíčení rostlin, je jejich čerstvost. Semena vhodná k výsevu můžeme zakoupit za pár korun v každém větším zahradnictví. Vybrat si můžeme z velké škály odrůd, které nám nabízí širokou škálu barevných provedení.

Vhodný pěstební substrát

Pro pěstování petůnií ze semen je nejvhodnější substrát pro výsev a množení rostlin. Můžeme použít také obyčejný substrát pro balkónové rostliny, který zjemníme pískem a rašelinou v poměru 1:1.1. PH substrátu by se mělo pohybovat okolo 6 až 6,5 . Důležitá je také dostatečná dávka hořčíku a vápníku.

Výsev semen do pěstebního substrátu

Semínka petůnií vyséváme do pěstebního substrátu plošně. Semínka by měla zůstat na povrchu, nezasypáváme je - světlo příznivě ovlivňuje klíčivost semen. Pro klíčení semen je důležitá i vysoká vzdušná vlhkost, kterou můžeme zajistit tak, že rostliny přikryjeme průhlednou perforovanou fólií (vytvoříme si malý skleníček s otvory, aby mohly rostliny dýchat).

Teplota při pěstování

Při klíčení semen by se okolní teplota měla pohybovat v rozmezí od 20 do 22°C. Po vyklíčení semen (obvykle během 14-ti dní) bychom měli teplotu snížit na 16 až 18°C a začít mírně větrat. Větrání zabrání padání klíčních rostlin, rostliny budou navíc odolnější. Nižší pěstební teplota způsobí, že sazenice budou růst pomaleji a nebudou se vytahovat do výšky. Rostliny budou ve výsledku kompaktnější a košatější.

Nezapomeňme na pikýrování

2 týdny po vyklíčení semen petůnií, je vhodný čas na pikýrování - zejména, pokud je porost příliš hustý. Mladé rostlinky opatrně rozesadíme do trojsponu (3 x 3 cm) do větší pěstební nádoby (nejlépe prostorného dřevěného truhlíku). Cca po 4 týdnech je vhodný čas rostliny opět přesadit, tentokrát každou zvlášť (například do kelímků od jogurtu).

Tipy pro úspěšné pěstování

Petúnie umístíme na venkovní stanoviště až po 15. květnu.

Nejvhodnější nádobou pro pěstování petůnií jsou samozavlažovací truhlíky.

Rostliny pravidelně hnojíme (co 3 týdny) tekutými hnojivy s dostatečným obsahem vápníku a hořčíku.

Odkvetlé květy petůnií odstraňujeme, podpoříme tak tvorbu dalších květů.

Rostliny umístíme na venkovní stanoviště, které je chráněné před přímým slunečním zářením a také větrem.

Pěstujeme balkónové květiny - fuchsie
Netradiční balkónové rostliny - rady pro krásný balkón Pěstujeme balkónové květiny - lobelka drobná
Pěstujeme balkónové květiny - Lofos Pěstujeme balkónové květiny - ostruhatka Pěstujeme balkónové květiny - Gazánie Okrasné balkónové květiny - Hledíkovka
Okrasné balkónové květiny - Kejklířka

Hodnocení: 4.3

Počet: 4

Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.