Batáty jsou plody Povijnice jedlé ((Impomea batatas), rostliny z čeledi svlačcovitých. Rostlina pochází původem ze Střední Ameriky, kde se s oblibou doposud pěstuje. Do Evropy dorazily batáty dříve, než klasické brambory. Ve své domovině dorůstají do délky až 5 metrů, mají poléhavý vzrůst. Listy jsou různotvaré, obvykle hluboce laločnaté. Květy se rozvíjejí na dlouhých stopkách, jejich zbarvení je bílé, růžové nebo purpurové.
Pro zajímavost:Batáty obsahují 6% sacharidů, 20% škrobu, 2% bílkovin a 9% pektinů.
Jak batáty vypadají?Batáty vypadají jako klasické brambory, jsou ale mnohem větší (hmotnost jedné batáty se pohybuje od 500 gramů do 5 kilogramů) a mají různě protáhlý tvar. Jejich zbarvení je červené, žluté nebo bílé. Dužnina může být žlutá, bílá a nebo oranžová. Chuť dužniny je v syrovém stavu hořká, po tepelné úpravě je její chuť příjemně nasládlá.
Batáty a jejich pěstování Vhodné stanovištěPovijnice vyžaduje slunné stanoviště s hlinitopísčitou půdou bohatou na organické zásobní látky. Výhodou je, že tato rostlina dobře snáší i sucho, k dosažení vyšších výnosů je vhodná závlaha.
Předpěstování sadbyVe větších zahradnických centrech lze zakoupit hlízy s vegetačními očky vysazené v květináčích. Hlízy určené k jarní výsadbě uložíme do beden s pískem nebo s rašelinou a umístíme do chladnější, dobře větrané místnosti, kde vydrží až do vhodného termínu výsadby.
Výsadba batátNa stanoviště batáty vysazujeme po 15. květnu, kdy již nehrozí přízemní mrazíky. Hlízy vysazujeme hluboko do dobře prohřáté půdy, hrůbkujeme stejně jako brambory.
Péče o batátyRostliny mají poléhavý vzrůst, proto je vhodné je vyvazovat k tyčím. Vhodná je také pravidelná zálivka dešťovou vodou (alespoň 6x za vegetační období).
Sklizeň a skladováníHlízy sklízíme až po zaschnutí lodyh, nejčastěji v září nebo začátkem října. Při sklizni musíme dbát na to, abychom hlízy mechanicky nepoškodili. Uskladněné hlízy vydrží v suchém, dostatečně větraném a chladném sklepě přibližně 3 týdny. Malé hlízky určené k jarní výsadbě uložíme do beden s pískem nebo rašelinou.