Chovatelka.cz

Pěstování tulipánů chce trpělivost

Kateřina Řehořová

Tulipány patří mezi oblíbené rostliny našich zahrad a také balkónů. V dnešním článku vám poradíme, jak tyto rostliny správně pěstovat. Víte o tom, že tulipány lze jednoduše pěstovat i na balkóně v květináči?

Vhodné stanoviště a půda pro tulipány

Tulipány vyžadují rovný, dobře zkultivovaný a uhrabaný pozemek.Tyto rostliny jsou na teplotu nenáročné, pouze časté výkyvy teplot mohou tulipány poškodit. Tulipány vyžadují půdu bohatou na živiny, proto je vhodné ji pravidelně hnojit. Nejlepší jsou hnojící přípravky s vyváženým obsahem fosforečných a draselných složek.

Zálivka tulipánů je velmi důležitá

Tulipány potřebují v jarních měsících hodně vláhy, aby mohly v krátkém období vytvořit květ, listy i zásobní orgány - nesnášejí však trvale zamokřenou půdu. Jsou náročnější na vyšší vzdušnou vlhkost pouze v období po výsadbě a těsně před rozkvětem - vlhkost by měla být kolem 70%.

Pěstování tulipánů – postup při sázení

Tulipány které kvetou na jaře se sází na podzim do kvalitní půdy. Pokud jste si cibulky nestačili namnožit a nebo zasadit, nevadí. Můžete si je koupit v současné době ve větších zahradnických centrech.

Před sázením cibule namoříme (nejlépe přípravkem Benlate). Hloubka sázení je u každého druhu jiná. Většinou se sází do hloubky 10 - 12 cm. Podle velikosti cibule. Po odkvětu cibule tulipánů vytáhneme ze země, očistíme, usušíme a uskladníme do dobře větrané místnosti s teplotou kolem 22 – 23°C.

Pěstování tulipánů na balkóně v květináči

Pokud chcete pěstovat tulipány na balkóně v květináči, není to žádný problém. Důležité je po zasazení cibulky do květináče udržovat teplotu do 10°C. Po vyrašení cibulek udržujte substrát stále vlhký, samozřejmostí je také pravidelné přihnojování.

Pěstování tulipánů – důležité rady
Tulipány vybíráme každý rok z půdy a přesazujeme na nová místa. Ponecháme-li tulipány na záhoně několik let bez přesazení, budou rok od roku slabší. Na jednom stanovišti mohou zůstat tulipány maximálně dva roky. Před výsadbou tulipánů na stanoviště půdu zásadně nehnojíme čerstvým kompostem ani močůvkou. Vhodné je hnojení dobře uleželým zahradním kompostem, bohatým na vápník.

Hodnocení: 4.0

Počet: 7

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.