Téměř automaticky si před jídlem ovoce a zeleninu umýváme, ale je možné spláchnou všechnu nečistotu a chemii, kterou bylo ovoce vyšlechtěno? Zbytky pesticidů, které se nacházejí na povrchu ovoce a zeleniny, představují velké zdravotní riziko.
Ovoce a zdraví škodlivé pesticidyMyslíme si, že jíme zdravě, ale přesto trpíme nemocemi. Vinu za nárůst počtu onemocnění mohou mít ony pesticidy. Při odborných bádáních se zjistilo, že dokonce mohou být zákeřné v onemocněních jako je rakovina a snížená mužská plodnost. Francouzský zemědělský výzkumný ústav zveřejnil studii, ve které upozorňuje na to, že každý Francouz zkonzumuje ročně ve stravě až 1,5 kg nejrůznějších znečišťujících látek, z nichž většinu tvoří právě vysoce škodlivé pesticidy. Přitom kdysi nikdo v těle neměl tolik chemikálií jako dnes.
Ovoce – děti jsou zvlášť citlivéPesticidy škodí zvláště dětem, které jsou na účinky pesticidů zvláště citlivé. Děti totiž konzumují obvykle také víc potravy než dospělí (vzhledem k jejich hmotnosti). Lékaři proto připouštějí možnou souvislost mezi vlivem pesticidů a obrovským nárůstem artismu, agrese, dyslexie, hyperaktivitou a nesoustředěnosti u dětí.
Ovoce – zájmy výrobců a potřeby člověkaJe zřejmé, že výrobci se snaží vypěstovat ještě lepší, větší a krásnější ovoce, aby měly zajištěn odbyt. Vždyť to, co je krásné pro oči, bude jistě dobré a zdravé i pro naše tělo? Výrobci se snaží pomoci chemikálií zpomalit proces dozrávání a kazivosti této velice důležité složky potravy. Chemie podporuje růst a zrání ovoce a zeleniny, dochází i ke konzervaci plodů, nešetří se škodlivými látkami při dopravě a prodeji.
Ovoce – řeší to biofarmy?Dokonce ani biofarmy se nemohou zcela oprostit od negativních vlivů pesticidů – hlavně z okolního prostředí. I z takto ekologicky pěstovaných plodin je zapotřebí odstranit nežádoucí znečišťující látky, které se na ovoce a zeleninu dostávají při manipulaci a přímém kontaktu s lidmi. Takže nezapomínejte alespoň ovoce a zeleninu důkladně oplachovat pod teplou vodou, popřípadě zcela odstraňovat vrchní slupku.