Plotové nůžky vám vytvarují živé ploty

Pokud se pyšníte v zahradě živými ploty, je nutná také pravidelná péče. Ruční stříhání plotu je namáhavé a pracné, proto se vyzbrojte kvalitními plotovými nůžkami. Na co se při výběru plotových nůžek zaměřit?

Živý plot

Živé ploty je třeba tvarovat – pořiďte si plotové nůžky

V momentě, kdy rostliny dobře zakoření, což je zpravidla až za dva roky, je možné začít rostliny tvarovat. Živé ploty chrání nejen před zvědavými pohledy, ale ukazují také na péči, která je jím věnována. Kromě jehličnatých plotů je nutné plot tvarovat tak dvakrát ročně. Ideální období pro stříhaní opadavých dřevin je v červnu a říjnu.

Souvisle hustě rostoucí živé ploty je možné stříhat i více do roka: nejlépe v červnu, srpnu a v říjnu. Jehličnany můžete zkracovat jen jednou za rok, a to koncem června či v srpnu. Přístroje pak volíme podle typu a stáří plotu. Přístroje mají odlišnou délku lišt, jinou vzdálenost nožů a liší se taky podle výkonu motoru.

Plotové nůžky – jak se v nich orientovat?

Plotové nůžky (plotostřihy) volte podle velikosti a druhu keřů, které budete stříhat nebo tvarovat. Nůžky s kratší lištou a výkonem motoru od 420 W se hodí pro stříhání a tvarování mladých, nízkých a úzkých plotů. Větší plochy živých plotů vyžadují také delší střižnou lištu (700 mm s rozestupem nožů 34 mm). Na hodně vysoké ploty je třeba použít motorovou kosu se speciálním nástavcem plotových nůžek a teleskopickým výkyvným řezacím nožem, který umožňuje zvládat odlišně vysoké dřeviny. Pokud se chcete pohybovat po zahradě bez vazby na elektrickou energii, volte accu-systémy, které s prodávají s akumulátorem a nabíječkou. Akumulátorové nůžky na keře s lištou do 200 mm jsou určeny pro kreativní tvarování keřů.

Na co se při výběru plotových nůžek zaměřit

Nejdůležitějším prvkem je kvalitní oboustranná střižná lišta, která by měla být vyrobená z kvalitní oceli. Lišty plotových nůžek mohou být dlouhé 40 až 60 cm, se zubovou mezerou od 14 do 27 mm. Pohodlnější práci by vám měla zajistit ergonomicky tvarovaná rukojeť. Pro pohodlný „bezšňůrový” pohyb po zahradě volte nůžky se spalovacím motorem nebo výkonné accu systémy.

Nepodceňujte u plotových nůžek bezpečnost

Nůžky se drží oběma rukama – jen tak můžete dodržet vysokou bezpečnost práce. Stiskem spínačů se uvedou do pohybu lišty na obou rukojetích. Přestože jsou plotové nůžky vybaveny doběhovou brzdou, je třeba si chránit ruce ještě plastovým ochranným štítem. Zapomínat by se nemělo ani na ošetřování plotových nůžek pomocí olejových sprejů, které zlepšují kluzné vlastnosti, snižují opotřebení pohyblivých dílů a zabraňují korozi.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies