Fretka – hry, hračky a lékárnička pro fretky

Přemýšlíte jak udělat radost své fretce? Je to zvířátko, které má také své smutné dny. Rozveselte svého miláčka hračkou. Připadá vám vaše fretka nemocná. Podívejte se jak by měla vypadat lékárnička pro vašeho chlupatého čertíka.

Fretky

Fretky si rády hrají

Fretky si i v dospělosti velmi rády hrají. Protože jsou to šelmy, jde o "bojové hry", které mají za cíl posílit svaly a procvičit obratnost. Když si přinesete domů odstavené mládě, bude jemně okusovat vaše ruce a nohy.

Pohyblivé hračky pro fretky

Také se mu budou líbit pohyblivé předměty, zejména ty, které vydávají zvuky, jako například míček s rolničkou. V tomto věku se snaží podobně jako děti všechno prozkoumat tlamičkou. Proto musíte dávat pozor, aby mládě nesnědlo něco, co by mu mohlo uškodit (svíčku, mýdlo atp.).

Bojování fretek

V době dospívání se s vámi bude fretka snažit "bojovat". Když vás zničeho nic kousne do nohy, začne s vyhrbeným hřbetem poskakovat a kvokat, není to nic jiného, než výzva k "boji". Stejně se bude chovat, pokud vběhne na "zakázané území". V takové chvíli si s ní chvíli pohrajte a zazápaste: můžete ji převracet na záda a snažit se jí sáhnout na uši a za krk. Když začne kousat do krve, přerušte hru, aby se naučila ovládat sílu stisku. Za trest ji můžete zavřít na pár minut do klece. Dospělá fretka už poskakováním a kvokáním provokuje méně často. Mnohem častěji si začne sama hrát s nějakou hračkou nebo si před vámi lehne na záda, chytá vás tlapkami a případně otevírá tlamičku v předstíraném kousnutí.

Kdy fretka kouše

Naučte se rozlišit "štípnutí" od skutečného kousnutí, protože součástí fretčích her je opatrné chytání zuby, které je zcela neškodné. Pokud máte dvě fretky, pozorujte je. Můžete se tak hodně naučit o způsobu jejich hraní, o tom, co je baví a co se jim naopak nelíbí. Zatímco kvokáním dávají najevo rozdováděnost, výstražné zasyčení vás upozorní na jejich nesouhlas a zakňučení na bolest.

Hrajte si s fretkou

Také pokud nemůžete utrácet za drahé hračky, máte možnost udělat své fretce radost. Dejte jí zmačkaný hedvábný papír, dřevěnou špulku, pingpongový míček zavěšený na provázku, prázdnou pet lahev nebo třeba starou ponožku nacpěte mikrotenovými sáčky a pevně zavažte. Pokud jim dáte na hraní rouru od koberce, budou jí nadšeně probíhat a honit se s vámi. Stejně jako do roury vleze fretka velmi ráda do každého malého prostoru. Proto musíte být opatrní, zejména na prostor kolem motoru ledničky atp.

Lékárnička pro fretku podle Petry Nerandžičové

  • desinfekční sprej (Septonex)
  • borová voda s očním kapátkem
  • Traumacel zásyp na zastavení krvácení
  • Framykoin zásyp na ošetření drobných poranění
  • kapky na čistění uší a vata
  • kleštičky na drápky
  • vitamínové přípravky dle doporučení veterinárního lékaře (vynikající je Calopet, který navíc fretkám chutná)
  • vitamín C (v tabletkách)
  • Pangamin (zkuste ho podávat v létě, snížíte tím výskyt klíšťat)
  • teploměr (ideální je elektronický s malým průměrem)
  • vazelína (na potření teploměru)
  • gáza (např. čtverečky)
  • Glukopur (hroznový cukr)
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies