Chovatelka.cz

Neobyčejná jídla s fazolemi

Rita Jaroszová

Luštěniny jsou důležitou stavební jednotkou svalů. Jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, což prospívá především střevní mikroflóře. Jelikož obsahují i obrovské množství bílkovin, měli bychom je konzumovat pravidelně. Navíc působí i jako prevence před vznikem rakoviny střev. Dnes si připravíme pikantnější varianty fazolových receptů.

 

Fazole ochucené pivem (4 porce)

 

Anglická slanina - 4 plátky (+8 plátků na topinky) Tmavé pivo - 5 dcl Bílé fazole - 3 konzervy (v rajčatové omáčce) Jarní cibulka - 1 ks Šalotka - 5 ks Chléb - 8 plátků Česnek - 2 stroužky Olej - 4 lžíce Sůl, mletý pepř a chilli koření - na dochucení

 

Nejprve si nakrájejte slaninu na širší nudličky. Poté si oloupejte cibulky, které pak nakrájíte na osminky. Do pánve si nalijte olej a osmahněte na něm slaninu a cibuli. Smažte je tak dlouho, dokud se nezbarví dozlatova. Poté můžete přilít pivo a asi 1 minutu nechte zprudka povařit.

 

Nyní můžete přidat fazole i s rajčatovou omáčkou, přisypte trochu soli, pepře a chilli a nechte je pomalu dusit - minimálně 5 minut. Na jiné pánvi si pak opečte plátky slaniny a na oleji pak připravte topinky. Ty potom potřete česnekem a položíte na ně opečený plátek slaniny. Fazole rozdělte do 4 misek a ozdobte jarní cibulkou, kterou jste si nakrájeli na kolečka.

 

Fazole na indický způsob (2 porce)

 

Červené fazole - 250 g Cibule - 2 ks (velké) Česnek - 2 stroužky Zázvor - malý kousek (čerstvý) Lilek - ½ ks Drcená rajčata - ½ plechovky Kari - 1 a ½ lžíce Kurkuma - 1 lžička Sladká paprika - 1 lžička Římský kmín - 1 lžička Čerstvý koriandr Bobkový list - 2 ks Hřebíček - 2 ks Černý pepř - pár zrnek Sůl Olej

 

Fazole můžete použít i z plechovky. Ale jinak je musíte noc předem namočit do vody. Poté je ještě musíte uvařit ve vodě. Nenalévejte do hrnce čistou vodu, uvařte je v té, ve které jste je nechali namočené přes noc. Přidejte k nim kurkumu, bobkový list, hřebíček a pepř, ale žádnou sůl. Vařte asi 30 minut, dokud fazole nezměknou, pak je sceďte.

 

Do hrnce si nalijte olej a nechte ho rozehřát. Přidejte tam kmín, cibuli a nechte smažit. Až zesklovatí, můžete přidat lilek, kari, papriku, zázvor a prolisovaný česnek. Chvíli směs duste, pak do ní přidejte i rajčata, trochu soli a nechte několik minut probublávat. Nakonec tam dejte fazole a vařte ještě asi 5 minut. Před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem. Ideální přílohou je rýže.

 

Hodnocení: 3.0

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.