Chovatelka.cz

Nemoci přenášené ze zvířat na lidi – 1.díl

Kateřina Řehořová

Vzteklina, toxokaróza, leptospiróza…nejen těmito nemocemi, ale také mnoha dalšími se můžeme nakazit od svých zvířecích mazlíčků. Jaká je účinná prevence?

Nemocí číslo jedna, kterou se můžeme od zvířat poměrně snadno nakazit, je vzteklina. Tato nemoc se přenáší slinami, pokousáním (případně i poškrábáním) od nemocného zvířete (většinou od divoké, volně žijící zvěře).

Inkubační doba propuknutí vztekliny u člověka je 10 dní až několik měsíců. Vzteklina může být pro člověka smrtelná. Snažte se vyhýbat kontaktu s podezřelými zvířaty, v případě pokousání žádejte po majiteli zvířete očkovací průkaz, v případě absence očkování zvířete ihned vyhledejte lékařskou pomoc.

Toxokaróza - hlavním přenašečem jsou škrkavky

Dalším poměrně častým onemocněním, které je přenášeno ze zvířete na člověka, je toxokaróza. Tato nemoc je způsobena škrkavkami ( zvířata je mohou chytit kdekoliv). Samice škrkavky naklade denně až 200 000 vajíček.  Z vajíček škrkavek se ve střevě infikovaného člověka vylíhnou larvy, které pronikají až do cév.

Cévami putují do jater, z jater pak mohou proniknout prakticky do jakéhokoliv orgánu. V lidském těle mohou larvy žít i několik let, aniž by postižený něco zaznamenal. Mohou se ale objevit i projevy jako je průjem, zvracení, nechutenství, bolesti břicha, teploty, bolesti svalů a kloubů, kožní vyrážka, poruchy vidění apod. Toxokaróza se léčí léky.

Leptospiróza - hořečnaté bakteriální onemocnění

Leptospiróza je horečnaté bakteriální onemocnění, které přenášejí hlodavci, přesněji řečeno jejich výkaly (vylučují tzv. leptospiry). Tímto onemocněním se může nakazit jak zvíře, tak i člověk. U psů je leptospiróza doprovázena žloutenkou, nemoc má za následek selhání jater nebo ledvin.

U člověka může leptospiróza zapříčinit i smrt. Nejlepší prevencí je vyhýbat se znečištěné vodě a věcem, které mohly přijít do kontaktu s výkaly hlodavců (vše omývejte pod tekoucí vodou). Nekonzumujte také nedostatečně omytou zeleninu a ovoce.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.