Chovatelka.cz

Nejčastější chyby při skladování potravin v lednici

Štěpánka Černíková

Při skladování potravin se mnozí z nás dopouštějí chyb, které jim mohou nejenom vyprázdnit peněženku, ale také ohrozit zdraví. Přečtěte si více o nejčastějších chybách při skladování potravin v lednici.

<!-- -->

Do lednice nikdy nedáváme zchladnout horké potraviny!

Nejhorší, co můžeme udělat, je dát teplé jídlo zchladit do lednice. Rázem bude spotřeba energie mnohem vyšší, navíc se teplo přenese i na ostatní skladované potraviny, což může způsobit proces množení bakterií a hnilobný proces. Jídlo dáváme do lednice vždy studené!

Teplota v lednici by se měla pohybovat mezi 0 a 5°C

Potraviny skladujeme v lednici s teplotou od 0 do 5 °C. Čím vyšší teplota při skladování potravin bude, tím je vyšší riziko množení bakterií a hnilobného procesu. I když elektřina neustále zdražuje, záměrně zvyšovat teplotu v lednici se rozhodně nevyplácí.

Potraviny skladujeme s rozumem

Potraviny v lednici uskladníme tak, aby kolem nich mohl proudit vzduch. Často lidé skladují potraviny co nejvíce u okrajů lednice - to je ale chyba. Rozložíme je rovnoměrně po celé ploše. Ve vrchní části skladujeme hotové vařené pokrmy, uprostřed ryby a maso a ve spodní části mleté a drůbeží maso.

Časté otevírání dveří lednici škodí

Snažte se také, abyste co nejméně otevírali dveře u lednice. Otevírání dveří každých 5 minut jí rozhodně nesvědčí a navíc způsobí, že se teplota uvnitř zvýší a bude zapotřebí více energie pro zajištění optimálních podmínek.

Syrové maso skladujeme v uzavřených nádobách

Syrové maso nikdy neskladujeme volně na talíři, ale vždy jej v lednici skladujeme v uzavřených nádobách. Mohou se v něm vyskytovat bakterie, které se sice tepelnou úpravou zničí, ale během skladování v lednici je syrové maso na talíři schopno kontaminovat další potraviny, které se již tepelně nezpracovávají.

Ovoce a zeleninu skladujte neomytou a bez sáčků

Další velmi častou chybou, je skladování ovoce a zeleniny. Ty skladujeme ve spodní části lednice ve speciálních zásuvkách. Jejich výhodou je, že v nich bývá tepleji - jsou oddělené od prostoru ledničce a neproudí do nich tolik studeného vzduchu. Ovoce i zeleninu skladujeme neomytou a bez přenosných obalů (mikrotenových sáčků, fóliových obalů, apod.).

Aromatické potraviny neskladujeme společně s mléčnými výrobky

Mléčné výrobky, jako je například jogurt, tvaroh a nebo máslo snadno nasáknou vůně i pachy, proto je skladujeme uzavřené co nejdál od jiných aromatických potravin.

Přečtěte si více o trvalnivosti potravin ve článku ZDE>

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.