Chovatelka.cz

Morčata - oblíbení domácí mazlíčci

karmik karmik
Morče je v dnešní době nejoblíbenějším a nejčastěji chovaným hlodavcem. Je to roztomilé a společenské zvíře, takže bude rádo, když mu pořídíte kamaráda. Pozor však na připouštění, samice morčete může vrhat až pětkrát ročně.
Původ morčete Naše domácí morče pochází z divokého morčete, které žije volně v Jižní Americe. Poté, co se morčata dostala do Evropy, si je začali kupovat bohatí lidé – morče tehdy nebylo levnou záležitostí. Dnes je morče nejoblíbenějším a nejčastěji chovaným domácím mazlíčkem. Morčata – základní údaje Morče otevírá oči již při narození. Tuhou potravu přijímá již od třetího dne. Průměrná délka života morčete je 6 let, může se však dožít i 10 let.
Samci jsou pohlavně dospělí už od 8 týdnů, samice v 10 týdnech. Samičku nepřipouštějte dříve než dosáhne váhy 500 g. První porod by měl být nejdříve v desátém měsíci věku samičky. Samička je březí přibližně 67 dní a vrhá dvě až šest mláďat, které kojí 3 - 5 týdnů. Morče a bydlení K ubytování morčete můžete použít klec, plastovou přepravku nebo speciální terárium. Jako podestýlka by měli sloužit hobliny ze suchého a nelakovaného dřeva, piliny, sláma nebo kukuřičná podestýlka. Dobrá je kombinace více druhů materiálů. Morče a krmení Nezbytným zdrojem potravy je seno, dále pak potrava s vysokým obsahem vitaminu C, který morčata potřebují pro zdravý růst a vývin organismu (ovoce a zelenina s výjimkou kapusty, zelí, salátu a banánu - ty jen v malém množství) a tráva. Pokud trávu trháte ve městě, kde je znečistěna prachem a výfuky z automobilů, dobře ji doma omyjte. Další složkou stravy je směs obilí: ovesné vločky, pšeničné vločky, žitné vločky, ječmen, žito, pšenice apod. Dávejte si pozor na množství, překrmování obilím může vést k obezitě morčete nebo dokonce i k jeho úhynu. Morčata a pitný režim Podávejte morčeti čistou vodu v misce nebo napáječce. Morčata a broušení zubů Potřebu broušení zubů má každé morče. Poslouží mu větvička ze stromu, tvrdé pečivo nebo solná kostka. Plemena morčat Krátkosrstá plemena Anglické morče Anglický rex Anglický teddy Anglický crested (anglické chocholaté morče) Rozeta Dlouhosrstá plemena Šeltie Texel Coronet Merino Peruánec Alpaka Angora - dosud neuznané plemeno. V podstatě se jedná o dlouhosrstou rozetu.

Hodnocení: 3.3

Počet: 4

Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.