Chovatelka.cz

Moderní zahrada pro nevidomé – zahrada smyslů

Kateřina Řehořová

Někteří z nás nemají to štěstí, aby mohli zahradu spatřit na vlastní oči. Ovšem i pro nevidomé existuje řešení, jak se kochat krásou přírody.

Celkové řešení moderní zahrady pro nevidomé

Moderní zahrada pro nevidomé by měla být založena na jednoduchosti, zároveň však na pestrosti vůní a tvarů, které si mohou nevidomí lidé ohmatat a nebo ke kterým si mohou přivonět. Zahradám pro nevidomé se také často říká „zahrady smyslů“.

Jednotlivé části zahrady by měly být od sebe přiměřeně vzdáleny, důležité je, aby na nevidomé v takové zahradě nečíhaly žádné nebezpečné překážky (neohraničené jezírko, vykopané jámy, položené zahradní náčiní, atd.).

Vhodným řešením je celoplošně zatravněná plocha doplněná o vyvýšené záhony (v minimální výšce od 60 do 80 centimetrů), zahradní stavby, zahradní cestičky (nejlépe s mírnými zatáčkami) a dekorační prvky. Na začátku takové zahrady by měl být umístěn plastický trojrozměrný plán, kde jsou vyznačeny záchytné body s názvy v Braillově písmu, tak by měli být popsány i jednotlivé části zahrady.

Vhodné rostliny do moderní zahrady pro nevidomé

Nejvhodnějšími rostlinami do takové zahrady jsou zejména aromatické bylinky (levandule, meduňka, máta, hřebíček, atd.) a rostliny zajímavé tvarem květů či listů (tulipány, orchideje, okrasné trávy, pazvonky, gingo biloba). Vyhnout bychom se měli rostlinám jedovatým, vyvolávajícím alergii a také rostlinám s trny. Rostliny můžete zasypat mulčovací kůrou, která brání prorůstání plevele a navíc krásně voní.

Zahradní dekorace a stavby

Součástí zahrady může být zahradní posezení (zahradní houpačka není příliš vhodná), vodní prvky (fontánky, vodotrysky, zahradní jezírka s nízkou hladinou), dřevěné nebo plastové sochy a sošky, drobné dekorace. Zajímavými dekoracemi mohou být například zvonkohry, zahradní trpaslíci, atypicky tvarované květináče.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.