Losos v kuchyni
Můžete si koupit čerstvého lososa, zmražené steaky, podkovy nebo celého lososa a seženete i uzené lososové plátky. Losos je šťavnatý a má jedinečnou chuť, kterou můžete kombinovat s česnekem, limetkami, medem či zázvorem. Uzené plátky lososa se hodí k přípravě předkrmů, chuťovek, rolád, ale můžete je použít i k těstovinám nebo do salátů. Ze syrového lososa se připravuje japonské sushi, ale také se z něj tvoří carpaccio nebo tatarák. Steaky se mohou smažit, pošírovat, péct, zapékat i grilovat.
Ochutnejte nadýchané lososové mininákypy (4 porce)
Brambory - 250 g Losos - 120 g (filet bez kůže a kostí) Brokolice - 120 g Smetana - 2,2 dcl Vejce - 1 ks Citronová kůra - špetka Pepř - špetka (bílý) Sůl Máslo - na vymazání formiček Strouhanka - na vysypání formiček
Lososa si nakrájejte na kostky a vychlaďte v ledničce (ideálně v mrazničce). Brokolicové růžičky uvařte v osolené vodě, ale jen krátce a pak je rychle zchlaďte studenou vodou. Potom je nechte pořádně okapat a vyndejte si již vychlazeného lososa. Vyšlehejte ho v mixéru, přidejte sůl, pepř, citronovou kůru a šlehejte, dokud se všechno dokonale nespojí. Pak po částech přilívejte studenou smetanu a šlehejte dohladka. Nesmíte ale šlehat moc dlouho, aby se vám nesrazila směs. Brambory si oloupejte a uvařte klasickým způsobem.
Po uvaření nechte chvilku vychladnout a pak je nakrájejte na plátky. Vkládejte je na dno zapékacích formiček, které jste si vymazali máslem a vysypali strouhankou. Pak tam přidejte polovinu lososové hmoty a také část brokolice, kterou si nasekáte také na plátky. Pak tyto vrstvy ještě jednou zopakujeme a nakonec dáme vrstvu brambor s plátkem brokolice. Pak už jen zalijte smetanou, do které vmícháte vejce a sůl a formičky pak vložte do pekáčku s teplou vodou. Ale pozor! Voda nesmí přesahovat polovinu formičky. Dejte péct do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte minimálně 30 minut.