Chovatelka.cz

Laminátová podlaha – výhody, nevýhody a péče o ni

Kateřina Řehořová

Laminátová podlaha je rychlých, levným a také dlouhodobým řešením, jak dát podlaze v jednotlivých místnostech nový vzhled. Seznamte se s výhodami, nevýhodami a také péčí o laminátové podlahy.

Výhody laminátových podlah Laminátové podlahy se snadněji udržují, než například plochy pokryté koberci. Jeden metr čtvereční laminátové podlahy lze koupit za cenu pohybující se okolo 100 Kč. Jsou tedy cenově dostupné. Laminátové podlahy se snadno montují pomocí zámkového spoje, navíc nabízejí možnost jednoduché výměny jednotlivých dílců. Pokládají se na takzvanou kročejovou fólii. Laminátové podlahy se vyrábí v mnoha barevných provedeních a dekorech (dub, buk, olše, třešeň, švestka, apod.). Z jejich nabídky si vybere i ten nejnáročnější zákazník. Nabízejí stálobarevnost a také poměrně vysokou mechanickou odolnost. Jsou vhodné pro instalaci podlahového topení. Nevýhody laminátových podlah Laminátové podlahy nejsou dobrým izolantem zvuku, proto se nedoporučují do panelových bytů. Tento typ podlahy se nehodí do vlhkých prostor, protože by se zde velmi rychle zvlnila. Jsou poměrně studené a při chůzi po nich vydávají mírně klapavý zvuk. Jak pečovat o laminátovou podlahu?

Chceme-li, aby nám laminátová podlaha vydržela co nejdéle, zacházíme s ní opatrně již od začátku. Tomuto typu podlahy škodí vlhkost, chození v botách a také hrubé zacházení. Je vhodné, pokud pod nábytek umístíme filcové podložky, které zamezí poškrábání povrchu.

Nejrychlejším, nejpohodlnějším a také nejšetrnějším způsobem, jak odstranit drobné nečistoty z podlahy, je pomocí vysavače. V případě, že je potřeba podlahu vytřít, používáme pouze mírně vlhký bavlněný hadřík, případně neutrální čistící prostředky na bázi mýdla. K odstranění nečistot z tohoto typu podlahy nikdy nepoužíváme abrazivní prostředky ani kartáč (poškrábou ji), vhodné nejsou ani vosky, leštěnky, apod.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.