Chovatelka.cz

Kýla u domácích mazlíčků

Kateřina Řehořová

Kýla neboli průtrž, je poměrně časté onemocnění, které postihuje naše domácí mazlíčky. Ve většině případů (ovšem ne vždy!) je příčinou vzniku kýly vniknutí vnitřních orgánů do některého z větších otvorů, které se v jejich okolí nachází. Následkem toho se zvířeti na povrchu utvoří nápadný, v některých případech méně nápadný, kýlní vak.

Jak poznáme, zda zvíře má či nemá kýlu

Kýla se u zvířat projevuje výrůstkem (boulí) zvaným kýlní vak, který je nápadný, někdy může být i méně nápadný a chovatel si jej nemusí ani všimnout. Obsah výrůstku je zpočátku měkký, chladný a při doteku nebolestivý. V této fázi je vhodné navštívit veterinárního lékaře, který určí přesnou příčinu a stanoví vhodný postup léčby.

Problém nastává tehdy, změní-li se výrůstek (kýlní vak) v tvrdý, na povrchu horký a na pohmat bolestivý útvar. Zvíře bývá neklidné, vydává úzkostlivé zvuky, neustále polehává, případně se velmi opatrně pohybuje a je zřetelně vidět, že mu pohyb způsobuje bolest. V takovém případě došlo k uskřinutí obsahu vaku, což znamená, že se obsah vaku (orgán, který je jeho obsahem) zaškrtil v otvoru a začíná pomalu odumírat. V tuto chvíli je nezbytně nutné vyhledat veterinárního lékaře a to co v nejkratším možném čase. Tento stav není vhodné podceňovat, hrozí zde riziko úhynu zvířete!

Druhy kýl u zvířat

Existuje několik druhů kýl – pupeční, tříselná, traumatická a brániční.

- Kýla pupeční – objevuje se obvykle u velmi malých štěňat, bývá vrozená. Obsahem kýlního vaku je ve většině případů tuk, který se vyskytuje v tkáni dutiny břišní, na které je zavěšeno střevo. Život zvířete tato kýla nijak neohrožuje, uskřinutí nehrozí.

- Kýla tříselná (ingvinální) - obsahem kýlního vaku bývá střevo, močový měchýř nebo děloha (tzv. tříselný kanál). Tento druh kýly vyžaduje od prvního okamžiku pozornost, hrozí vysoké riziko uskřinutí!

- Kýla traumatická - vzniká protržením tělní stěny (a to na kterémkoli místě), obvykle jako následek silného tlaku nebo nárazu. Od počátku je velmi bolestivá, zduřelá a na povrchu teplá. Hrozí zde velmi vysoké riziko uskřinutí!

- Kýla brániční – může být vrozená, případně vzniká následkem silného tlaku nebo nárazu. Je-li v okolí bránice nadbytečný otvor, může se do něj vsunout některý orgán z břišní dutiny (obvykle je to žaludek), který následně stlačuje plíce a brání zvířeti v dýchání. Tento druh kýly je velmi obtížně diagnostikovatelný.

Léčba kýly

Všechny druhy kýly je potřeba léčit! Zjistíte-li u zvířete výše uvedené příznaky, neprodleně navštivte veterinárního lékaře, který určí, zda se jedná o kýlu či nikoliv. Také v případě potřeby stanoví vhodný postup léčby. Téměř ve všech případech je potřeba podstoupení chirurgického zákroku.

Hodnocení: 4.0

Počet: 7

Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.